Ariile protejate din județul Iași vor fi supravegheate video pentru ca infractorii să fie prinși în flagrant. Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași, în curând va fi implementat proiectul.
„Avem probleme în zona ariilor protejate și avem proiecte foarte interesante referitoare la acestea. S-au mărit sancțiunile pentru arderea miriștii. Noi încercăm să le supraveghem și să-i prindem în flagrant pe cei care încalcă legea. Sper ca într-o perioadă scurtă de timp să ieșim cu imagini ca să arătăm cetățenii certați cu legea și care comit astfel de fapte, în special în anumite zone care sunt protejate.
Într-un fel sau altul încercau să facă lucrurile ilegale fără să fie văzuți. Încercăm să supraveghem prin mijloace tehnice, dar și cu ajutorul persoanelor care să-i prindă în flagrant când încearcă să comită infracțiuni. Vorbim de drone, camere de supraveghere, aparate de fotografiat la mare distanță, în așa fel încât să fie sancționați cei certați cu legea, dar și să-i dăm exemple.
Încercăm să rezolvăm problema și cu voluntari, persoane bine intenționate, în așa fel încât să nu se comită astfel de fapte. La nivel național există niște proiecte de investiții și Iașul este și el în acest proiect. În momentul de față, pe plan local, ne organizăm în așa fel încât să rezolvăm problemele de mediu”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.
Un medic din Iași a construit ilegal o cabană într-o arie protejată.
Ariile protejate din județul Iași vor fi supravegheate video
Comisarul șef mai spune că anul acesta se observă o scădere a numărului de incendii de vegetație, iar primarii din mediul rural încep să se implice în problemele de mediu.
„Cei care sunt în mediul rural știu că au arii protejate și chiar și așa nu respectă legea. Unii ară terenurile, deși nu e voie în arie protejată, avem în curs o acțiune în această situație. Am constatat mai multe probleme cu ocazia deplasărilor în teren, iar crescătorii nu au voie să ducă oile pe pășune, în arie protejată, decât în perioada stabilită de lege. Cei care vor fi găsiți în perioada asta acolo vor fi sancționați.
Bineînțeles, autoritățile trebuie să informeze, să se implice. Se vede o bunăvoință a acestora și, dacă în anii trecuți s-au dat multe amenzi, sunt și primari care au înțeles că trebuie să facă ceva și nu au mai fost amendați. Însă avem și vești bune. Noi aveam sute de incendieri în perioada asta și acum avem doar câteva. Dacă ne uităm prin județul Iași, anul acesta nu mai este situația atât de gravă și cetățenii au înțeles că trebuie să aibă grijă și pot transforma resturile în compost, astfel că nu mai dau foc la resturi și nu există riscul de incendiere”, mai spune Gheorghe Bacușcă.
Amenzi pentru gunoaie și neatingerea target-ului de colectare selectivă
Primăriile din Iași au fost amendate pentru că încalcă legislația privind protecția mediului. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de 603.000 de lei. Amenzile aplicate de comisarii de mediu sunt cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la primăriile care nu au atins target-ul de colectare selectivă și care nu au colectat deșeurile abandonate pe câmpuri.
Pe de altă parte, ariile protejate din județul Iași sunt verificate de comisarii de mediu și atunci când primesc reclamații de la cetățeni.