Actualitate

Armament NATO pentru Ucraina. Armata lui Zelenski a primit zeci de mii de rachete antitanc şi antiaeriene

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Armament NATO pentru Ucraina. Armata lui Zelenski a primit zeci de mii de rachete antitanc şi antiaeriene
Alianța Nord-Atlantică continuă să sprijine Ucraina cu armament, informații și tehnică militară

Noile livrări de armament NATO pentru Ucraina sunt o dovadă în plus că armata lui Volodimir Zelenski a trecut la contraofensivă. Forțele armate ruse au suferit pierderi importante pe parcursul celor șase săptămâni de război. Totodată, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a precizat că sprijinul acordat Ucrainei va fi tot mai mare.

Suntem deja în cea de-a 44-a zi a invaziei din Ucraina iar forțele ruse își intensifică atacurile în sud și în est. Începând de acum câteva zile, ucrainenii le-au transmis civililor din regiunile estice să părăsească zona. În tot acest timp, armata ucraineană a beneficiat de un sprijin important din partea NATO și a UE, fiind vorba în special de armament și tehnică militară, dar și de ajutoare umanitare.

Din ce în ce mai mult armament NATO pentru Ucraina

Joi, 7 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „aliaţii NATO sunt pregătiţi pentru a oferi tot mai mult sprijin Ucrainei”. Astfel, Ucraina a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Sistemele antiaeriene portabile au permis armatei ucrainene să împiedice Rusia să obţină superioritatea aeriană care ar fi ajutat mult trupele ruse în invazia declanşată pe 24 februarie, a remarcat generalul american la o audiere în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA. El a mai apreciat că Ucraina foloseşte eficient minele terestre în confruntările cu Rusia, forţând astfel unităţile de tancuri şi blindate ruse să pătrundă în zone unde sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc moderne furnizate Ucrainei de statele occidentale.

Acesta este unul din motivele pentru care vedeţi coloană după coloană de vehicule ruse care sunt distruse”, a explicat responsabilul Pentagonului.

Ucraina a fost ajutată și cu informații despre mișcările de trupe ale rușilor

Vorbind în faţa aceleiaşi comisii, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recunoscut pentru prima dată public că SUA ajută Ucraina, de asemenea, și cu informaţii despre mişcările trupelor ruse. În altă ordine de idei, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a cerut în urmă cu câteva zile, la o reuniune a NATO, şi mai mult arme occidentale.El a insistat că Ucraina are nevoie de acestea pentru a face faţă unei ofensive majore a trupelor ruse aşteptată în Donbas.

Secretarul general al NATO a declarat după această reuniune că „aliaţii NATO sunt pregătiţi pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei” şi „recunosc urgenţa sporirii ajutorului” militar pentru aceasta.

Potrivit estimărilor Kievului, care nu pot fi verificate de surse independente, Rusia a suferit pierderi mari de la începutul invaziei, iar acest lucru a fost posibil și datorită livrărilor de armament NATO pentru Ucraina.

Adauga un comentariu