International

Armata Taiwanului a folosit muniţie reală în cadrul unui exerciţiu menit a simula o invazie a Chinei – VIDEO

Publicat: 09 aug. 2022
Armata Taiwanului a folosit muniţie reală în cadrul unui exerciţiu menit a simula o invazie a Chinei - VIDEO
Taiwan organizează un exercițiu de simulare în caz de o invazie a Chinei

O posibilă invazie a Chinei a determinat armata Taiwanului să înceapă marţi, 9 august, un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală. Oficialii de la Taipei au hotărât astfel organizarea unei simulări de apărare a insulei împotriva unui atac al Chinei, în urma manevrelor militare extinse în vecinătate ale Beijingului.

Reamintim că toată această desfășurare de forțe militare are loc ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi în Taiwan, deși China s-a opus cu vehemență.

Nancy Pelosi
China a lansat săptămâna trecută cele mai mari manevre militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi

Taiwan organizează un exercițiu de simulare în caz de o invazie a Chinei

Simularea unei posibile invazie a Chinei a insulei Taiwan, a dus la utilizarea de muniţie reală de către armată. Astfel, Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan, a confirmat că exerciţiile au început în comitatul Pingtung, aflat în sudul insulei, la scurt timp după ora 00.40 GMT, cu tiruri de rachete luminoase şi de artilerie. De asemenea, oficialul a mai precizat că exerciţiul se va încheia în jurul orei 01.30 GMT.

Surse ale armatei au indicat că exerciţiile militare, al doilea fiind programat pentru joi, 11 august, vor implica desfăşurarea a câteva sute de soldaţi şi aproximativ 40 de obuziere.

Această desfăşurare de exerciţii are loc în contextul în care China a lansat săptămâna trecută cele mai mari manevre militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial american care s-a deplasat pe insula autonomă în ultimele decenii.

De altfel, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, China a considerat dintotdeauna Taiwanul, care are o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, ca fiind una dintre teritoriile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul provinciilor sale.

Purtatorul de cuvânt Lou Woei-jye a declarat luni, 8 august, că exerciţiile Taiwanului erau deja programate şi nu este vorba despre un răspuns la exerciţiile chineze în curs. De altfel, oficialul a mai precizat că insula organizează regulat exerciţii militare care simulează o invazie chineză şi s-a antrenat luna trecută să respingă atacuri de pe mare în cursul unei „operaţiuni de interceptare comune”, în cadrul celor mai mari exerciţii anuale.

Antony Blinken a vorbit despre acțiunile Chinei din jurul Taiwanului

Pe același plan de idei, amintim Antony Blinken a făcut primele declarații referitoare la acţiunile Chinei din jurul Taiwanului în timpul unei conferinţe de presă în marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh. În acest cadru, Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan, adăugând că ”nu a existat nici un pretext” pentru Beijing pentru a desfăşura aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan.

Oficialul american Antony Blinken a subliniat faptul că SUA nu va adopta măsuri care să provoace o criză.

”Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă ”, a subliniat Blinken.

Amintim faptul că armata Chinei a început de joi, 4 august, o serie de manevre de amploare în jurul Taiwanului, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice, ca răspuns la vizita de zilele trecute a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

Așadar, marți, 9 august, armata Taiwanului a folosit muniţie reală în cadrul unui exerciţiu menit a simula o invazie a Chinei.

armata, soldati inarmati
Purtatorul de cuvânt Lou Woei-jye a declarat luni, 8 august, că exerciţiile Taiwanului erau deja programateAdauga un comentariu