Sanatate

Arsuri în spate, în zona plămânilor: Cauze și metode de diagnostic

Publicat: 01 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arsuri în spate în zona plămânilor Cauze și metode de diagnostic
Pentru a stabili exact care este motivul apariției unei arsuri in spate este nevoie de consultul unui medic

Arsurile în spate, în zona plămânilor, pot ascunde o afecțiune cardiacă sau pulmonară. Dacă după tratarea unei viroze arsurile în spate mai persistă poate fi vorba despre o afecțiune la inimă. Arsurile în zona plămânilor pot avea mai multe cause, iar pentru stabilirea diagnosticului corect este nevoie de consultul unui medic.

Arsurile în spate pot fi de mai multe tipuri, de la o durere ascuțită la o senzație de strivire în zona plămânilor. Numeroase probleme de sănătate pot cauza durerea toracică, însă cele mai periculoase implică inima sau plămânii. Este dificil de determinat cauza exactă a durerii toracice, astfel cel mai recomandat este consultul medical imediat.

barbat ce tine mana pe spate si sufera de arsuri la nivelul plamanilor
Arsura de la nivelul plămânilor apare brusc și poate dura ore

Arsuri în spate, în zona plămânilor, cauzate de bolile de inimă

Dacă durerile în zona plămânilor sunt cauzate de bolile de inimă, acestea pot fi asociate cu presiune sau apăsare în piept. De asemenea, este prezentă și senzația de strivire sau arsură, care iradiază la nivelul spatelui, gâtului și chiar a brațelor.

Durerea poate dura mai mult de câteva minute, intensificându-se în momentul în care ai o activitate fizică. Durerea poate fi însoțită de transpirație rece, amețeală, slăbiciuni sau grețuri.

Dacă arsurile în spate, la nivelul plămânilor, este un semn al infarcului miocardic, ai nevoie de un consult medical. Infarctul miocardic are loc atunci când un cheag de sânge blochează fluxul sanguin la mușchiul inimii.

Dacă arsurile în spate semnalează o angină, aceasta contribuie la îngustarea arterelor și restricționează alimentarea cu sânge la inimă, în special în timp ce faci efort fizic.

Dacă suferi de pericardită, această afecțiune va duce la inflamarea tunicii care înconjoară inima, provocând o durere ascuțită care se intensifică atunci când respiri sau stai întins.

stetoscop in jurul unei inimi rosii din plastic
Arsurile în spate la nivelul plămânilor este un semn al bolilor de inimă

Arsuri la nivelul plămânilor, cauzate de afecțiuni pulmonare

Multe afecțiuni pulmonare pot produce arsuri în spate. Una dintre cele mai comune afecțiuni care are ca simptom principal arsura la nivelul plămânilor este pleurezia. În cazul pleureziei, membrana care acoperă plămânul se inflamează și provoacă o durere toracică ce se intensifică atunci când respiri sau tușești.

Dacă arsura de la nivelul plămânilor apare brusc și durează ore poate fi vorba de colapsul pulmonar. Această afecțiune are loc atunci când se acumulează aer în spațiul dintre plămân și coaste.

Hipertensiunea pulmonară poate fi semnalată de dureri la nivelul plămânilor și de arsuri în spate. În cazul aceste afecțiuni, tensiunea se ridică la nivelul arterelor, care transportă sânge la plămâni și produce un disconfort în spate.

grafic plamanii bolnavi a unei persoane
Multe afecțiuni pulmonare pot produce arsuri în spate

Atacul de panică este, de asemenea, însoțit de arsuri în spate. Dacă ai perioade de teamă intensă însoțită de dureri în piept, pulsații rapide ale inimii, transpirații abundente, grețuri și amețeli, este posibil să suferi de un atac de panică.

Investigații recomandate în cazul arsurilor în spate

Printre cele mai importante investigații medicale în cazul arsurilor în spate sunt testele de sânge, radiografia toracică și testele de stres.

În cazul în care medicul vă recomandă pentru diagnosticarea afecțiunii testele de sânge, acesta suspectează deteriorarea celulelor inimii. Prin teste de sânge sunt verificate nivelurile crescute ale anumitor enzime care se găsesc în mod normal în mușchiul inimii. De obicei, pătrunderea acestor enzime în sânge sunt consecințele unui un infarct miocardic.

Radiografia toracică permite medicilor să verifice starea plămânilor, dar și dimensiunea și forma inimii. O radiografie poate arăta și alte afecțiuni ale plămânilor, cum ar fi o pneumonie sau un colaps pulmonar. În cazul ambelor boli, arsura în spate din zona plămânilor este prezentă.

barbat ce se tine cu mainele de spate in timp ce sufera de arsuri
Dacă după tratarea unei viroze arsurile în spate mai persistă poate fi vorba despre o afecțiune la inimă

Testele de stres măsoară modul în care inima dar și vasele de sânge răspund la efort. Există diverse teste de stres ce pot fi efectuate. Unul dintre ele este să mergeți pe banda de alergat sau să pedalați o bicicletă staționară în timp ce sunteți conectat la un electrocardiograf. De asemenea, există probabilitatea să ți se administreze un medicament pentru a stimula în mod similar efortul fizic.

Dacă simți arsuri în spate, în zona plămânilor, poate fi semnul unei boli de inimă sau a unei afecțiuni la nivelul plămânilor. Pentru a stabili exact care este motivul apariției acestei arsuri este nevoie de o examinare serioasă la spital și consultul unui medic specialist.

Adauga un comentariu