Prima pagină » Culinar » Arta unui croissant cu unt perfect. Secretele marilor patiseri francezi

Arta unui croissant cu unt perfect. Secretele marilor patiseri francezi

25 apr. 2024, 13:32,
BZI.ro, în Culinar

Croasantul cu unt, acel inconfundabil produs de patiserie francez, este un adevărat deliciu, iar prepararea este o artă în sine. De la exteriorul fraged și lucios, și până la interiorul său aerat și aromat, croaissantul cu unt perfect este rezultatul unei tehnici meticuloase și a unei înțelegeri profunde a ingredientelor de bază. Iată care sunt secretele din spatele croasantului ideal, de la selecția atentă a ingredientelor până la procesul complex de laminare și coacere. Vom descoperi cum reacția dintre unt și căldură transformă aluatul într-o operă de artă culinară, și cum fiecare strat se contopește pentru a crea o experiență gustativă de neegalat!

Iată cum să obții un croissant cu unt perfect

Pentru a obține un croasant cu unt fraged și ușor, aveți nevoie de doar câteva ingrediente simple. Pentru blocul de unt se vor utiliza 290 grame de unt nesărat rece (din frigider), câteva picături de zeamă de lămâie (5-6 pricaturi) și 30 grame făină. Pentru aluat este nevoie de 310 grame făină (plus încă 30 grame de rezervă), 17 grame drojdie uscată (sau 30 grame drojdie proaspătă), 240 ml lapte, 20 grame zahar, 15 ml miere și 10 grame sare. Pentru laminare se vor utiliza câteva linguri de lapte sau un ou bătut, la alegere.

Începeți prin a pregăti blocul de unt. Tăiați untul în bucăți și stropiți-l cu zeamă de lămâie. Amestecați-l cu făina folosindu-vă mâini, și framântați cu grijă până obțineți o compoziție omogenă, iar apoi modelați-l sub forma unui pătrat cu latura de 15 cm. Lucrați repede și ferm pentru a preveni topirea untului. Acoperiți-l cu folie și lăsați-l la temperatura camerei sau, dacă este foarte cald, în frigider.

Într-un bol mare, dizolvați drojdia în lapte cald. Adăugați zahărul și mierea, apoi sarea, și amestecați până obțineți un amestec omogen. Adăugați făina treptat, amestecând cu mâna sau cu un mixer cu atașament pentru aluat. Continuați până obțineți un aluat ferm, dar nu extrem de elastic. Folosiți rezerva de 30 de grame de făină, dacă este necesar, în funcție de tipul și absorbția făinii.

Transferați aluatul pe masa bine presărată cu făină și modelați-l sub forma unui pătrat cu latura de 18-20 cm folosind un sucitor. Așezați blocul de unt în mijlocul aluatului, astfel încât să obțineți patru triunghiuri de aluat neacoperit. Asigurați-vă că blocul de unt are aceeași consistență cu aluatul.

Înfășurați aluatul peste unt și lipiți marginile pentru a sigila blocul de unt în interior. Întindeți aluatul cu sucitorul până obțineți un dreptunghi cu grosimea de 1 cm. Împărțiți aluatul în trei părți și îndoiți prima și ultima parte peste mijloc. Eliminați excesul de făină, acoperiți cu folie și lăsați-l la frigider timp de 30 de minute.

Laminarea este un pas esențial

Scoateți aluatul din frigider și așezați-l cu latura lungă pe orizontală. Întindeți-l cu sucitorul până obțineți din nou un dreptunghi cu grosimea de 1 cm. Așezați blocul de unt în mijlocul aluatului, astfel încât să obțineți patru triunghiuri de aluat neacoperit, cum ați procedat anterior. Acoperiți cu folie și lăsați-l la frigider pentru încă 30 de minute. Repetați, dar de data aceasta lăsați aluatul la frigider pentru cel puțin două ore sau peste noapte.

Scoateți aluatul din frigider, așezați-l pe o suprafață bine infăinată și tăiați-l în două. În timp ce lucrați cu prima bucată de aluat, păstrați a doua bucată în frigider. Întindeți aluatul cu sucitorul până obțineți un dreptunghi cu dimensiunile de 55 cm x 15 cm. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 5 minute pentru a nu se strânge când începeți să-l tăiați.

Folosind un cuțit bine ascuțit, marcați aluatul pe lungime pe ambele laturi la intervale de 11 cm. Pornind de la colțul din stânga-jos, tăiați în diagonală până la primul marcaj de sus. Apoi, pornind de la colțul din dreapta-sus, tăiați drept până la marcajul de jos. Continuați până obțineți 10 triunghiuri. Faceți o tăietură adâncă de aproximativ 1 cm la baza fiecărui triunghi.

Pregătiți două tăvi mari pentru cuptor, ungeți-le ușor cu unt și așezați hârtie de copt deasupra. Rulați fiecare croasant începând de la latura tăiată și terminând astfel încât vârful să fie dedesubt, apoi așezați-i în tavă, lăsând 3-4 cm între fiecare.

Lăsați-le să dospească într-un loc călduț, acoperiți-le cu un prosop umed și puneți o oală mare cu apă pe aragaz pentru a crea abur. Așteptați până când aluatul aproape își dublează volumul. În acest timp, preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius.

Folosind o pensulă de bucătărie, ungeți croasantele cu lapte (varianta tradițională franceză) sau cu ou bătut. Coaceți croasantele în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius (cu ventilație) pentru 10-15 minute sau până devin aurii. Scoateți-le din cuptor și așezați-le pe un grătar pentru a se răci, iar apoi desfătați-vă cu un croissant cu unt perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *