Local

Asociația Seismic Center ASAR coordonează împreuna cu partenerii următoarele proiecte pe raza Jud. Iași: “Fii informat si pregatit !”

Publicat: 02 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Incepând din data de 14.08.2019 în cadrul Primăriei Municipiului Iași se află in testare un dispozitiv unic în țară de prognoză și pre-detecție seismică realizat in România. Sistemul este destinat informării utilizatorilor cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur major, peste 6 grade, înainte ca acesta să se producă în zona seismică Vrancea. Sistemul anunță utilizatorii într-un interval cuprins intre două săptămâni pană la 6 ore inaintea declanșării seismului. Dispozitivul a fost incredințat Primăriei Municipiului Iași cu titlu gratuit pentru testare în cadrul intern urmând pe parcursul timpului evaluarea rezultatelor și stabilirea următoarelor etape. Sistemul este conceput și realizat din resurse proprii de către Asociația Seismologilor Amatori din România “Seismic Center A.S.A.R” în colaborare cu societatea Seicen Soft SRL .

Dispozitivul hardware este fabricat în Japonia iar software-ul de informare seismică si seturile de date ce rulează pe acesta reprezintă rezultatul cercetării din ultimii ani al echipei Asociației Seismic Center ASAR. Conform specificatiilor acestui dispozitiv, sistemul de informare asupra riscului seismic poate anunța din timp data la care se va produce un cutremur puternic in zona seismică Vrancea, iar intervalul cand acesta anuntă este determinat de caracteristicile precursoare ale seismului ce urmează. Dispozitivul are la bază un software ce prelucrează seturi complexe de analiză a datelor seismice si algoritmi ce monitorizează factorii geo-fizici. Sistemul are in prezent o acuratețe de 95% in pre-detecția seismică a cutremurelor majore din zona seismica Vrancea, tehnologia din spatele acestui sistem fiind testată cu succes și public în anii trecuți, reprezentând o dovada unică și incontestabilă a fiabilității și existenței acestor dispozitive pe teritoriul României. Sistemul de informare pe langă pre-detecție si prognoză, în funcție de caracteristicile precursoare ale cutremurului ce va urma, poate detecta și in ce regiune se va propaga maximul intensitații seismice și anume Muntenia sau Moldova plus informarea utlilizatorului prin intermediul mesajelor text SMS asupra risului seismic.

Dispozitivul este momentan destinat utilizarii interne și are caracter evaluativ. Astfel de dispozitive necesită teste riguroase inaintea punerii la dispozitia populației, iar populația necesită urmarea unor cursuri de pregătire seismică și pre-seismică ce trebuie sa includă și comportamentul adecvat fată de informațiile provenite de la asemenea dispozitive de pre-detecție seismică ce anunță cutremurele cu mult timp inainte ca acestea să se producă. Totusi acest dispozitiv aduce beneficii chiar și dacă este utilizat într-un mediu intern sau privat.

De ce Primăria Municipiului Iași ? Deoarece sediul Asociației Seismic Center ASAR este in județul Iași iar acest aspect a facilitat in acest moment implementarea proiectului. Proiectul este implementat si finalizat urmand ca dispozitivul sa fie complet operational in momentul finalizarii procedurilor contractuale de custodie gratuita. Dezvoltatorii acestui sistem nu au fost contactați oficial pană în prezent de nici o instituție publică sau privată din România care să își arate interesul față de această tehnologie.

Adauga un comentariu