Prima pagină » Sanatate » Aspirina și anticoagulantele orale: De ce nu este bine să le combini?

Aspirina și anticoagulantele orale: De ce nu este bine să le combini?

08 mart. 2022, 11:00,
în Sanatate

Combinația dintre aspirină și anticoagulante nu este indicată de medici, deoarece poate genera probleme de sănătate grave. Despre acestea și despre multe altele veți citi în rândurile următoare.

Mulți pacienți, care urmează un tratament cu anticoagulante, își administrează și aspirină. Această combinație, consideră aceștia, este utilă în prevenția secundară a tromboembolismului venos (VTE) sau în prevenția accidentului vascular cerebral, asociat cu fibrilația atrială nonvalvulară (NVAF). Potrivit unui studiu prezentat în cadrul celei de a 61-a Adunare a Societății de Hematologie (ASH), Orlando, Florida, aspirina luată în combinație cu anticoagulantele, fără o indicație clară, poate crește riscul de sângerare, scrie raportuldegarda.ro.

pastile albe de aspirina

Mulți pacienți, care urmează un tratament cu anticoagulante, își administrează și aspirină.

De ce nu este bine să combini aspirina și anticoagulantele?

Studiul prezentat a avut în prim plan 2.045 de pacienți aflați sub tratament anticolagulant, aflați sub observație în perioada ianuarie 2009 – iunie 2019. În cazul pacienților la care era administrată combinația de anticoagulante și aspirină, fără o indicație clară (adică nu au primit un înlocuitor de valve sau nu au avut recent un infarct miocardic), nu s-a înregistrat nicio îmbunătățire în ceea ce privește incidența trombozei.

Acești pacienți au fost împărțiti în două grupuri a câte 639 de persoane. Primul grup a primit anticoagulante și aspirină după tromboembolismul venos au după fibrilația atrială nonvalvulară, fără o indicație clară, iar cel de-al doilea grup a cuprins pacienți control. După 15,2 luni de supraveghere, rata evenimentelor hemoragice a fost de 39,5% pentru grupul care lua aspirină, față de 32,32%.

„Aceste rezultate sunt semnificative din punct de vedere statistic și au arătat că sângerările non-majore semnificative din punct de vedere clinic au apărut la 18,7% vs. 13,5% în cazul monoterapiei DOAC’’, a afirmat dr. Jordan K. Schaefer, din cadrul departamentului de Medicină Internă, Universitatea Michigan.

În plus, medicul a mai subliniat că nu a fost sesizată nicio diferență semnificativă în ceea ce privește alte tipuri specifice de sângerare.

„Aspirina este frecvent utilizată în practica medicală, având diferite indicații, inclusiv în prevenția primară a atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și cancerului colorectal, precum și pentru tromboprofilaxie la pacienții cu anumite tulburări sangvine sau cu anumite dispozitive cardiace”, a completat dr. Schaefer.

reprezentare 3d a unui vas de sange

După 15,2 luni de supraveghere, rata evenimentelor hemoragice a fost de 39,5% pentru grupul care lua aspirină, față de 32,32%.

Anticoaculantele, utilizate tot mai mult în practica medicală

Anticoagulantele de tipul apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban, sunt folosite tot mai des în practica medicală, pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, la pacienții cu fibrilație atrială nonvalvulară și în tratamentul și prevenția secundară a tromboemboliei venoase.

„Aspirina este folosită pentru prevenția secundară a trombozei pentru pacienții cu boală coronariană cunoscută, boală arterială periferică sau boli carotidiene. Și deși adăugarea aspirinei la un DOAC este adesea adecvată după sindroamele coronariene acute sau intervenția coronariană percutanată, mulți pacienți primesc terapia combinată fără o indicație precisă”, a precizat dr. Jordan K. Schaefer, punctând că, în ultimii ani, există numeroase dovezi, în special la pacienții tratați cu warfarină și aspirină, care sugerează că asocierea poate face mai mult rău decât bine în cazul anumitor pacienți.

De aceea, se are în vedere faptul că aspirina crește ratele de sângerare, fără ca pacienții să fie protejați de evenimentele trombotice adverse. Aceasta este principala preocupare pentru bolnavii care primesc doze complete de anticoagulare.

„Aceste descoperiri trebuie confirmate în studii mai mari, dar pană când aceste date sunt disponibile, clinicienii și pacienții ar trebui să continue să echilibreze riscurile și beneficiile adăugării aspirinei la terapia DOAC. Cercetări suplimentare trebuie să evalueze anumite subgrupuri pentru a vedea dacă vreo populație particulară poate beneficia de terapie combinată, comparativ cu terapia DOAC”, a spus dr. Jordan K Schaefer.

mai multe medicamente colorate

Anticoagulantele de tipul apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban, sunt folosite tot mai des în practica medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024