Sâmbătă, 9 martie 2024, creștinii ortodocși celebrează Sfinții 40 de Mucenici. Totodată, sâmbătă sunt sărbătoriți și Moșii de iarnă. Cu acest prilej, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri transmise cu grijă din generație în generație.
Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici și de ce au fost uciși
Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, fiind români, greci și armeni. Odată ce guvernatorul Armeniei, Agricola, a aflat că 40 dintre soldații săi erau creștini, i-a obligat să se închine idolilor, iar când aceștia au refuzat, au fost întemnițați și bătuți cu pietre timp de 8 zile, iar după aceasta au fost aruncați într-un lac înghețat. Unul dintre mucenici a reușit să iasă din apă, însă a murit înainte să ajungă la baia caldă ce i-a fost oferită de slujitorii lui Agricola. Văzând asta, ceilalți mucenici s-au rugat la Dumnezeu să le curme suferința.
„Ajută-ne, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alina iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, că să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.
În urma acestei rugăciuni s-au întâmplat minuni, apa din lac s-a încălzit, gheața s-a topit, iar din cer s-au coborât cununi strălucitoare pentru toți cei 40 de mucenici. Pentru că au fost scoși vii din lacul înghețat, comandanții au poruncit ca soldaților creștini să li se zdrobească picioarele cu ciocane. Toți au murit în chinuri groaznice. Trupurile lor neînsuflețite au fost puse într-un car, ca să li se dea foc, iar resturile au fost aruncate într-un lac.
Singurul care a supraviețuit a fost Meliton, un soldat tânăr. Deoarece mai respira, nu a fost pus lângă restul de cadavre, știind că era creștin și își dorea să ajungă în împărăția cerurilor, mama sa l-a așezat în car. Tânărul soldat și-a dat sufletul în brațele mamei sale. Cei 40 de Sfinți Mucenici, numiți de Biserica Ortodoxă, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Ce tradiții și obiceiuri respectă românii pe 9 martie
Pe 9 martie, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici. Aceștia se prepară din aluat și au forma cifrei 8, simbolul echilibrului. Mucenicii se împart vecinilor, rudelor și persoanele nevoiașe, pentru sufletele celor care au trecut la cele veșnice. Se crede că persoanele care dau de pomană mucenici în ziua de 9 martie vor avea parte și de recolte îmbelșugate.
În zona Moldovei, mucenicii se asemănă cu niște colăcei în forma cifrei 8, care sunt unși cu miere și nucă. În schimb, în Muntenia, sunt mult mai mici și sunt fierți cu apă, zahăr și mirodenii. Totodată, în această zi de sărbătoare se obișnuiește ca bărbații să bea 40 de pahare de vin. Acest obicei provine din antichitate, amintind de sărbătorile bahice, când se bea în cinstea ostașilor morți pe câmpul de luptă. Anticii credeau că vinul se transforma în sânge proaspăt care le va da mai multă vigoare. De aceea, acum, an de an, cu prilejul Sfinților 40 de Mucenici, bărbații beau 40 de pahare cu vin, pentru a fi sănătoși și puternici tot restul anului.
Betivaneala din orice…urmează droguri din orice ….mai deșteptați-va că ați dormit destul!