După succesul ridicat avut de recitalurile susținute în ultimele săptămâni, Opera Națională Română Iași are o nouă inițiativă inedită în cadrul programului SAMER 2020. Astăzi, de la ora 20:00, în Grădina Botanică, Opera ieșeană va juca în premieră în aer liber spectacolul Carmina Burana. Renumita lucrare vocal simfonică compusă de Carl Orff va fi interpretată de soliștii, orchestra, corul și baletul ONRI, sub bagheta maestrului Ciprian Teodorașcu. Seria evenimentelor estivale organizate de Opera Națională Română Iași va continua pe parcursul acestei luni, programul reprezentațiilor urmând să fie anunțat pe site-ul operaiasi.ro.
Opera Națională Română Iași se mută! Toate spectacolele se vor derula, în aer liber, la Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”
Opera Națională Română Iași (ONRI) își mută activitatea artistică! Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a primit o solicitare din partea managerului Operei ieșene, Beatrice Rancea. „Opera Națională Română Iași solicită aprobare pentru derularea spectacolelor în Grădina Botanică, zona Amfiteatrul-Auditorium, de două ori pe săptămână, în intervalul orar 20:30 – 22:00, cu un număr de 150 – 200 de spectatori”, se arată în document
Opera Națională Română Iași (ONRI) își mută activitatea artistică și spectacolele! Managerul Operei Naționale Române, Beatrice Rancea, a solicitat Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) organizarea evenimentelor în Grădina Botanică.
„Opera Națională Română Iași solicită aprobare pentru derularea spectacolelor în Grădina Botanică, zona Amfiteatrul-Auditorium, de două ori pe săptămână, în intervalul orar 20:30 – 22:00, cu un număr de 150 – 200 de spectatori. Se menționează că vor asigura personalul necesar pentru buna organizare și respectarea tuturor normelor sanitare impuse de lege”, se arată în solicitarea managerului Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, către conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Opera Națională Română Iași va organiza activitatea artistică și spectacolele în Grădina Botanică din Iași
Solicitarea venită de la Opera Națională Română Iași (ONRI) va fi analizată astăzi, 6 iulie 2020, de către echipa de conducere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), coordonată de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul instituției de învățământ.
„Luni, 6 iulie 2020 (astăzi) vom încheia un acord de colaborare cu Opera Națională Română Iași. Astfel, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, și prin Grădina Botanică «Anastasie Fătu», își manifestă vocația culturală, deschiderea spre comunitate. În același sens, am facilitat și festivitățile de absolvire, inclusiv de la alte universități din Iași, precum și licee”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”.
Pe de altă parte, rectorul Toader arată că vor fi stabilite toate condițiile legale și de siguranță sanitară legate de organizarea săptămânală a spectacolelor de la Opera Națională Română Iași.
„Opera din Iași, prin managerul Beatrice Rancea, ne-a solicitat organizarea spectacolelor săptămânale în Grădina Botanică «Anastasie Fătu». Noi, Universitatea «Cuza», ne-am dat acordul pentru acest lucru. De precizat că, spectacole săptămânale ale Operei Naționale din Iași în Amfiteatrul-Auditorium vor avea loc cu cel mult 200 de spectatori. Toate măsurile organizatorice în acest sens vor fi luate de Opera Națională Română Iași”, a completat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Opera Națională Română Iași își va derula spectacolele în Amfiteatrul-Auditorium din Grădina Botanică Iași. Spațiul a fost realizat cu un milion lei
De precizat că, în anul 2017, Amfiteatrul-Auditorium din Grădina Botanică Iași era realizat printr-un proiect finanțat cu un milion de lei de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior din România (CNFIS). Este vorba despre Amfiteatru-Auditorium, cu o capacitate maximă de 400 de locuri.
„Este vorba de o investiție de aproximativ un milion lei. Inaugurarea oficială a fost programată în luna iunie, 2017. Ceea ce am realizat în Grădina Botanică se adresează, în principal, tuturor studenților din oraș în a realiza manifestări științifice și pentru a cunoaște lucruri noi despre plante și ocrotirea lor”, arăta, în 2017, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.
Pe de altă parte, tot din aceeași sumă au mai fost refăcute și o parte din aleile Grădinii Botanice din Iași. De precizat că în Amfiteatru-Auditorium de la Grădina Botanică Iași, loc unde Opera Națională Română Iași va organiza spectacole, în trecut s-au mai derulat asemenea evenimente. Astfel, primul eveniment public a fost programat chiar de Ziua Internațională a Copilului din 1 iunie 2017. Asta prin realizarea unui spectacol intitulat „Alice în Țara Minunilor”, binecunoscuta poveste scrisă de Lewis Carroll, în regia Iulian Sandu și organizarea Ateneului Național Iași.