Astăzi, 17 aprilie 2024, începe perioada în care Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași organizează simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Peste 12.000 de elevi din județ participă la simularea organizată de ISJ Iași
Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat în perioada 17-19 aprilie 2024. În 90 la sută din clasele de absolvenți se va desfășura simularea examenului de la sfârșitul clasei a VIII-a, iar în 80 la sută din clasele de absolvenți se va organiza simularea examenului de Bacalaureat. Vor participa 12.053 de elevi de gimnaziu și liceu.
„Pentru examenul de Bacalaureat, la simularea județeană, participă 4.853 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a din 40 de licee, iar pentru clasa VIII-a, participă 7.200 de elevi din 156 de școli”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Subiectele și baremele de notare sunt realizate de grupuri de lucru pe discipline la nivel județean, cu respectarea programelor în vigoare și a modelelor publicate de Ministerul Educației.
Susținerea probelor și evaluarea se face la nivelul școlii, în format clasic, fără acces la platforma de evaluare digitalizată, iar rezultatele vor fi analizate și comunicate elevilor și părinților acestora. Pentru parcurgerea cu succes a acestei etape, demersul didactic și pedagogic este adaptat nivelului și nevoilor elevilor.
Va fi realizat un program de activități remediale
Acolo unde este necesar, va fi realizat un program de activităţi remediale, de pregătire suplimentară individualizată și personalizată, vizând reducerea decalajelor în învățare, performanță școlară, efectuarea unei evaluări ritmice, obiective şi relevante a prestației și progresului fiecăruia dintre elevi, precum și informarea, conștientizarea și motivarea acestora privind participarea la examenele de final de ciclu și promovarea lor.
Amintim faptul că, în urma susținerii examenului de Evaluare Națională, din luna februarie 2024, rezultatele la proba matematică au fost dezastruoase. A fost înregistrată o rată de promovabilitate de doar 41,06 la sută, cu 18,14 la sută sub cea de la simularea probei scrise a examenului din martie 2023. Mediul urban înregistrează o distribuție mai echilibrată a notelor, în timp ce mediul rural concentrează cea mai mare parte a notelor în tranșe cuprinse între 2.00-2.99, 3.00-3.99 și 4.00-4.99.
La Simularea Examenului de Bacalaureat 2024, care a avut loc în luna martie, realizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, s-a constatat faptul că nici măcar 50 la sută din numărul total al elevilor care au susținut testarea nu au reușit să promoveze. Față de simularea organizată în anul 2023, se constată o prezență mai ridicată a elevilor din județul Iași, însă fără variații semnificative pentru cele trei probe ale examenului.
Simulările au ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar și optimizarea rezultatelor obținute de cei din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale. Notele la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise și depuse de cei interesați.