Titlurile zilei

Așteaptă de aproape trei ani să i se facă dreptate! Un ieșean s-a dus „să împartă lumină”, dar a fost luat la bătaie de patru consăteni – FOTO

Publicat: 17 ian. 2023
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Așteaptă de aproape trei ani să i se facă dreptate Un ieșean s-a dus să împartă lumină dar a fost luat la bătaie de patru consăteni  FOTO
Soția lui Vasilică Burduja, care era plecată în Italia, a fost șocată în momentul în care și-a văzut soțul, într-un apel video, după ce bărbatul a fost bătut

Un ieșean așteaptă de aproape trei ani să i se facă dreptate. Vasilică Burduja a încasat o bătaie soră cu moartea în anul 2020, când era voluntar al bisericii în noaptea de Înviere. Bărbatul a mers atunci pentru a împărți lumină consătenilor din satul Dumbrava, comuna Ciurea. Pe drum, victima s-a întâlnit cu alți patru consăteni, cu chef de ceartă, care s-au năpustit asupra lui, lovindu-l preț de câteva minute. Avocatul victimei nu își poate explica de ce dosarul clientului său trebuie să stea atât de mult la procurori

Vasilică Burduja, un ieșean în vârstă de 52 de ani, din satul Dumbrava, comuna Ciurea, trăiește un adevărat coșmar de câțiva ani. Acesta se chinuie să obțină pedepsirea celor patru consăteni care l-au bătut, însă dosarul său este uitat în sertarele de la Parchet de aproape trei ani.

Bărbatul a făcut voluntariat în noaptea de Înviere din anul 2020. Din păcate, seara nu s-a terminat bine pentru Vasilică Burduja. Deoarece atunci era declarată stare de urgență și lumea trebuia să stea acasă, „lumina de Înviere“ a fost adusă de către voluntari ai bisericii. Unul dintre aceștia a fost și Vasilică Burduja, bărbatul din Ciurea ce a avut ghinionul ca în drumul său să dea peste patru consăteni, cu chef de ceartă. Aceștia au hotărât să-și facă „propria lumină“, făcând un foc pe ulița satului.

Vasilica Burduja
Victima Vasilică Burduja susține că a fost bătut de patru consăteni, în urmă cu aproape 3 ani,m în seara de Înviere

Așteaptă de aproape trei ani să i se facă dreptate. Dosarul a fost uitat în sertarul procurorilor

Vasilica Burduja, ingrijit de fiica sa, Maria
Vasilică Burduja a primit primele îngrijiri medicale de la fiica sa, Maria

În data de 18 aprilie 2020, Vasilică Burduja a fost bătut măr de niște consăteni, în timp ce făcea voluntariat pentru biserică.

Patru bărbați recalcitranți s-au năpustit asupra lui, motivul atacului fiind faptul că Vasilică nu ar fi intrat în curtea unuia dintre agresori pentru „a da lumină“.

Cei patru bărbați care au sărit la bătaie, potrivit celor declarate de Vasilică Burduja, sunt Mihai Donea, Alexandru Ionuț Donea, Cristian Iulian Donea și Ionuț Gabriel Ciapă. Porniți pe ceartă, cei patru bărbați au sărit la bătaie și l-au lovit în mod repetat, cu pumnii și picioarele, timp de câteva minute pe Vasilică Burduja. În urma leziunilor căpătate, bărbatul a necesitat până la 70 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

„I-am întrebat dacă nu vor lumină, iar aceștia mi-au răspuns că nu. După ce m-am îndepărtat câțiva metri, unul dintre ei a început să țipe la mine, spunând că nu am intrat în curtea lui să-i dau lumină tatălui său. I-am explicat că legea nu-mi permite să intru pe proprietatea lui. Asta i-a enervat foarte tare și au fugit după mine, înjurându-mă. Când au ajuns în dreptul meu au început să mă lovească timp de câteva minute. Au dat cu pumnii și cu picioarele“, povestește Vasilică Burduja.

La data de 01.05.2020, Vasilică Burduja a formulat plângerea penală în care a relatat cele întâmplate în data de 18 aprilie 2020. Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, în cauză fiind audiați partea vătămată și patru martori (n.r. – preotul și dascălul și doi localnici).

În plus, procurorii i-au audiat pe trei dintre cei patru presupuși agresori și au fost emise două ordonanțe de efectuare în continuare a urmăririi penale.

Cu toate acestea, deși victima a depus o cerere de urgentare a dosarului, în 2021, cu un termen de patru luni de a se rezolva cauza urmăririi penale, dosarul a rămas la Secția 2 de Poliție Rurală Ciurea până în prezent. Procurorii de caz s-au schimbat în mod constant, însă, deși au trimis înștiințare că au luat în considerare cererea depusă, acest dosar zace în sertar.

Altfel, într-un caz similar, în luna iunie a anului trecut, un ieșean a fost băgat în spital după ce ar fi fost agresat de mai mulți bărbați din Golăiești.

Avocatul lui Vasilică Burduja: „Cred că procurorul doarme pe dosare, altfel nu-mi explic nerezolvarea cazului!”

Certificatul medico-legal
După ce a fost bătut de patru consăteni, Vasilică Burduja a primit până la 70 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare

Avocatul lui Vasilică Burduja, Mihai Condac Ciobanu, declară pentru reporterii BZI că nu își poate explica de ce este nevoie de atât de mult timp pentru rezolvarea unu dosar atât de simplu.

„Domnul Burduja a făcut sesizările și cererile necesare, însă dosarul său bate pasul pe loc. Probabil că procurorul doarme pe dosare, nefăcând nimic, în schimb spune că volumul acestora este unul foarte mare și de aceea sunt întârzieri. Altă explicație nu poate exista pentru un caz atât de simplu“, precizează avocatul Mihai Condac Ciobanu.

Apărătorul lui Vasilică Burduja adaugă că, în momentul în care cei trei agresori au fost audiați, el nu a fost chemat să asiste. Mihai Condac Ciobanu a solicitat prezența sa la audierile celor trei bărbați, dar nu a fost înștiințat când acestea au avut loc și nici nu este sigur dacă acestea chiar au fost făcute.

În aceste condiții, Vasilică Burduja așteaptă de aproape trei ani să i se facă dreptate, dosarul său zăcând pe masa Secției 2 de Poliție Rurală Ciurea. Acesta susține că este la capătul răbdării și nu crede că bărbații care l-au bătut vor mai plăti vreodată.

Comentarii
  • Ce concluzii medico-legale? Uite aici concluzie socio-oac..Cand te cheama burduja,nume predestinat,adica sac facut din stomac de animal,nume de vasilica si fata aia de parca o cere e greu sa treci nealtoit pe langa alde Donea si una buca Ceapa .Ps.Donea vine de la Don care inseamna Dar si ironia sortii e ca au ,,daruit ,,lpumni si suituri unui burduf ,,voluntar,,la colt de ulita.Acum nea Vasilica Ochi-Curcubeici o ia cu Ceapa de trei ani de zile..Traiasca Militia Romana.Traiasca Injustitia Rumana.Traiasca Judecatorul corupt pe o damingeana si un cas de oaie.Badea Vasilica ?N-are decat sa ia ,,lumina,,cat poate duce si tine noapte de noapte.Soarta.Nume predestinat.

  • @iesean

    Uite ca a guitat un „iesean”. Ai facut ochi in cotetul ala prafuit si ai gasit motivul. Esti mai prost decat prevede legea.

  • Privet.!.va pot ajuta contra cost ,bineinteles.Am o cunostinta in Basarabia,care se ocupa de rezolvat taranoi de astia,vi-i rezolva pe toti patru fara probleme.Le taie mainile,le scoate ochiii,tot ce doriti dvs.Politia nu gaseste pe nimeni nu va faceti griji.Sa stiti ca merita investitia.Lasati justitia in pace,pierdeti vreme pe cale legala.Contactati-ma ,va rog la adeesa: [email protected]

  • Privet!. Va pot ajuta fara probleme contra cost ,bineibteles.Am o cunostinta in Basarabia,care se ocupa de rezolvaf taranoi de astia.Le taie maibile,le scoate ochii,tot ce trebuie.Politia nu gaseste pe nimeni,nu va faceti griji.Lasati justitia in pace,pierseti vremea.Contactati-ma ,va rog la adresa [email protected]

Adauga un comentariu