Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași a marcat naşterea lui Mihai Eminescu la Paris – FOTO, VIDEO

Publicat: 16 ian. 2020

Ateneul Național din Iași a marcat „Ziua Culturii Naţionale” şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cu o serie de evenimente organizate atât în Iași, cât și în capitala Franței.
Miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, în Sala „Cuza” a Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, au fost prezentate 19 exponate din Galeria „Salonul Marilor Români”, de la Ateneul Național din Iași.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Luca Niculescu, Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, în calitate de curator, alături de personalități marcante ale culturii române din capitala Franței.
Vizitatorii au putut admira o serie de obiecte, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, ce au aparținut sau poartă semnătura unor intelectuali români, care au studiat sau activat la Paris și care s-au remarcat la nivel internațional. Printre aceștia se numără personalități ca Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, George Enescu, Constantin Noica, Ion Minulescu, Tudor Arghezi sau Ion Pillat.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Corală Sfinții Arhangheli”, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași și cu sprijinul Asociației Culturale „Mihai Eminescu” din Viena.loading...

Adauga un comentariu