Prima pagină » Economic Local » Atenție de unde achiziționați carnea de porc pentru masa de Crăciun. Direcția Sanitar-Veterinară impune reguli stricte pentru sacrificarea purceilor
Atenție de unde achiziționați carnea de porc pentru masa de Crăciun. Direcția Sanitar-Veterinară impune reguli stricte pentru sacrificarea purceilor

Atenție de unde achiziționați carnea de porc pentru masa de Crăciun. Direcția Sanitar-Veterinară impune reguli stricte pentru sacrificarea purceilor

04 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii din Iași care sacrifică purceii și vor să comercializeze carnea de porc pentru masa de Crăciun trebuie să respecte o serie de reguli impuse de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Astfel, tăierea porcului nu va mai fi ca în ceilalți ani din cauza regulilor impuse privind limitarea răspândirii noului coronavirus și a pestei porcine. Iașul este unul din județele care a înregistrat o creștere a numărului de focare de pestă porcină în anul 2020

Sacrificarea tradițională a porcului de Crăciun de către gospodarii din Iași trebuie să respecte o serie de reguli sanitar-veterinare, pe lângă cele care sunt impuse de legislația privind răspândirea COVID-19. Porcii care pot fi sacrificați în gospodărie trebuie să fie porci la care s-a făcut identificarea și înregistrarea, respectiv porci crotaliați. Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, proprietarul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea clinică a porcului viu, iar după sacrificare, examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Cei care vor să achiziționeze carne de porc pentru masa de Crăciun trebuie să fie atenți să nu se îmbolnăvească

În cazul în care proprietarul de animale constată, înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge etc.) după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, acesta trebuie să anunțe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Crescătorii din Iași care nu respectă legislația sanitar veterinară riscă amenzi drastice și confiscarea purceilor

Este interzisă comercializarea cărnii de porc de către ieșeni dacă aceasta nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp. Carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare. De asemenea, ieșenii prinși că nu respectă legislația riscă amenzi drastice și confiscarea purceilor. În următoarea perioadă medicii sanitar veterinari din Iași vor efectua controale atât în piețe, cât și în rețelelele de supermarketuri și hypermarketuri sau măcelării.

A crescut numărul focarelor de pestă porcină din județul Iași în perioada octombrie-noiembrie 2020

În județul Iași sunt active 28 de focare de pestă porcină africană, cele mai multe fiind înregistrate în ultimele două luni. Pesta porcină africană (PPA) a fost depistată și la porcii mistreți, fiind incinerați 78 de porci mistreți găsiți morți în ultima perioadă și alți zeci de porci din gospodăriile ieșenilor. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`