Economic Local

Atenție, fermieri! Riscați amenzi de până la 100.000 de lei de la Garda de Mediu Iași, dacă nu respectați aceste condiții

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție fermieri Riscați amenzi de până la 100.000 de lei de la Garda de Mediu Iași dacă nu respectați aceste condiții
Fermierii din Iași trebuie să fie atenți la incendiile de vegetație

Garda de Mediu Iași aplică amenzi cuprinse între 7.500 și 100.000 de lei fermierilor care nu respectă legea. Aceștia au obligația de a preveni arderea terenurilor, vegetației ierboase și a tufărișurilor

Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu va realiza, în perioada următoare, acțiuni de control pentru monitorizarea modului de respectare de către fermierii din Iași a normelor privind eco-condiționalitatea referitoare la interdicția de a nu arde vegetația uscată pe terenurile arabile şi pajiştile permanente situate în siturile Natura 2000.

„Reiterăm faptul că deţinătorii de teren cu orice titlu au obligația de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea poate constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei  la 100.000 lei, pentru persoane juridice, conform prevederilor art. 96 alin (3), pct. 16 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare sau infracţiune, conform art. 98 alin (1) lit, a) din același act normativ dacă arderea a avut loc în arii naturale protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice precum şi/sau retragerea sprijinului financiar/reducerea plăţilor pentru agricultori de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Iași.

Garda de Mediu Iași amendează fermierii care încalcă legea

Potrivit acestora, practica arderii vegetației ierboase are efecte asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor, afectează factorii de mediu, aer, sol, dar și speciile de plante şi animale. De asemenea, în cazul unui incendiu de vegetație, este posibilitatea extinderii necontrolate a incendiului, afectării bunurilor materiale şi chiar a vieților omeneşti, dar și a circulaţiei rutiere sau feroviare. Mai multe incendii de vegetație au izbucnit în comunele din Iași, în ultimele zile.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională, în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor. Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Amenzi aplicate de Garda de Mediu Iași

Controalele comisarilor de mediu din Iași au scos la iveală mai multe nereguli la operatorii economici din județ și la persoanele fizice. Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 50.000 de lei, printre neregulile găsite fiind depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor sau praful și mizeria generate de anumite lucrări de construcții. Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași au verificat zeci de operatori economici care desfășoară activități în diverse domenii, dar și persoane fizice, ca urmare a reclamaților primite. Garda de Mediu Iași aplică amenzi de cuprinse între 7.500 și 100.000 de lei fermierilor care nu respectă legea.

Adauga un comentariu