Actualitate

Atenție la ce punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru: „Este un risc uriaș!”

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Atenție la ce punem pe masa de Paște Medicul Tudor Ciuhodaru Este un risc uriaș
Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că este un risc uriaș de toxiinfecție alimentară și a precizat care sunt alimentele periculoase prezente pe masa de Paște a românilor

Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă în legătură cu problema întâlnită anual în preajma Sărbătorilor Pascale. Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că este un risc uriaș de toxiinfecție alimentară și a precizat care sunt alimentele periculoase prezente pe masa de Paște a românilor.

Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că este un risc uriaș de toxiinfecție alimentară

Doctorul Tudor Ciuhodaru a a tras un semnal de alarmă cu privire la obiceiurile de cumpărături ale românilor în preajma sărbătorilor de Paște, dar și asupra modului în care sunt pregătite anumite mâncăruri tradiționale. El a subliniat că ouăle și carnea de miel reprezintă principalele surse de risc pentru toxiinfecții alimentare, subliniind importanța alegerii lor cu grijă. În legătură cu ouăle, medicul a mai atras atenția asupra utilizării vopselelor de calitate scăzută și a vechimii acestora, în special în preparate „sensibile” cum ar fi maioneza.

„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. 1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare“, a menționat Tudor Ciuhodaru.

Doctorul a precizat că este preferabil ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş.

„Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc. Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.”, a menționat Tudor Ciuhodaru.

Atenție, la carnea de miel!

Mielul reprezintă un simbol sacru al sărbătorii de Paște în cultura românească, însă trebuie ales cu mare precauție pentru a evita neplăcerile digestive, a avertizat medicul. Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sunt mai vulnerabile în fața acestui pericol. Prin urmare, este crucial să respecți câteva sfaturi importante atunci când selectezi și pregătești mielul pentru masa de Paște.

„Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată „toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic, dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă, dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen, dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Problemele apar în special în cazul cărnii de miel, care provine de la un animal cu o greutate sub 10 kg sau cu o vârstă sub 9 săptămâni, din cauza conținutului, modului de preparare și, nu în ultimul rând, a provenienței și conservării. Conținutul ridicat de colagen, bogat în oxipurine, face această carne dificilă de digerat, fiind considerată chiar „toxică”, în special pentru pacienții cu gută, afecțiuni gastrointestinale și hepatorenale, dar nu numai, precizează specialistul.

Tudor Ciuhodaru a adăugat că este un risc uriaș să achiziționezi mielul pentru masa de Paște din alte surse decât cele autorizate. Totuși, la fel de important este să incluzi și câteva porții de legume alături de preparatul final, deoarece acest lucru poate influența semnificativ digestia corectă.

Comentarii
  • Politrucul ăsta insistă să se creadă …doctor!!! Acuma se ocupă și de rețete culinare, dar nu a examinat un pacient de vreo două decenii. El a …sondat aproape toate partidele de pe sșichierul românesc și acum a căzut în haznaua de aur!!! Toată ziua e pe la tv cu același halat și cu același…clopot la gât!!! Dar și cu același discurs expirat.

Adauga un comentariu