InfoCons a analizat produsele tip pastă vegetală tartinabilă de pe piața din România, descoperind că unele conțin până la 15 aditivi alimentari și până la 4 g zaharuri la 100 g produs. Studiul relevă, de asemenea, variații în ingredientele principale, proveniența materiei prime și profilul nutrițional al acestor produse.
„InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip pasta vegetală tartinabila ce se regăsesc pe piața din România.
Produsele tip Pasta vegetală tartinabila ce au făcut obiectul prezentului studiu au avut următorii producători / distribuitori de pasta vegetală tartinabilă:
– AR LINIA TEA SRL
– Carrefour România S.A.
– EURO FOOD & DISTRIBUTION S.R.L.
– Lidl Discount SRL
– Morad Foods S.R.L.
– METRO Cash & Carry România SRL
– Orkla Foods România
– Sano Vita S.R.L.
– Auchan România SA
– Dr. Oetker RO S.R.L.
– SCANDIA FOOD S.R.L.
– VASCAR S.A.
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabila – Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip pasta vegetală tartinabila au rezultat:
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabila – Din punctul de vedere al gramajelor produselor tip pasta vegetală tartinabilă:
gramajul produselor tip pasta vegetală tartinabila ce au făcut obiectul studiului variază între 75 – 200 grame (g).
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabila : Din punctul de vedere al primului ingredient folosit în produsele de tip pasta vegetală tartinabilă:
– 88.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabila au prim ingredient apa;
– 6.67 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabila au prim ingredient ulei de floarea-soarelui;
– 3.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabila au prim ingredient ciuperci;
– 1.67 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabila au prim ingredient broccoli.
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabila : Din punctul de vedere al ingredientului aromatizant folosit în produsele tip pasta vegetală tartinabila:
– 28.34% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă nu conţin ingrediente aromatizante (nu sunt specificate în denumirea produsului ingrediente cum ar fi: măsline, ciuperci, linte etc.);
– 71.66% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin ingrediente aromatizante precum _ardei, boabe soia, bob, broccoli, ceapă verde, cepşoară, ciuperci, seminţe în, susan, verdeaţă, linte roşie, măsline, mazăre galbenă, naut_ , proporţiile fiind variate, între 0.35% şi 46%, situaţia fiind următoarea:
23.25% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin ciuperci în proporţii variate cuprins între 5% și 8%
20.93% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin măsline în proporţii variate cuprins între 2.9% și 9.5%
18.6% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin ardei în proporţii variate cuprins între 0.7% și 8.9%
4.65% dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin năut în proporţie de 10.5%;
4.65 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin ceapă verde în proporţie de 0.35%, respectiv 2%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin boabe soia în proporţie de 32%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin bob în proporţie de 11%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin broccoli în proporţie de 20%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin cepşoară în proporţie de 3%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin seminţe de în în proporţie de 2.5%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin susan în proporţie de 4.2%;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin verdeaţă în proporţie nespecificată;
2.33 % dintre produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin mazăre galbenă în proporţie de 10.5%.
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabila: Din punctul de vedere al originii geografice a materiei prime de natura vegetală (mazăre, linte, bob, soia etc.) folosite în produsele tip pasta vegetală tartinabilă:
61.67 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila menţionează zona geografică de provenienţa a materiei prime de natura vegetală (aceste zone fiind grupate: UE – Uniunea Europeană, UE şi din afara UE şi România), situaţia fiind următoarea:
– 64.86 % din produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin materie prima de natura vegetală ce provine din UE şi din afara UE;
– 32.43 % din produsele tip pasta vegetală tartinabilă conţin materie prima de natura vegetală ce provine din UE;
– 2.7 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila conţin materie primă de natura vegetală ce provine din România.
– 38.33 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila nu menţionează zonă geografică de provenienţa a materiei prime de natura vegetală.
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip pasta vegetală tartinabilă: Numericul de E-uri / aditivi alimentari pentru produsele tip pasta vegetală tartinabilă variază între 0 – 15:
70 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție cel puțin un E / aditiv alimentar, situaţia fiind următoarea:
– 7.14 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 15 E-uri / aditivi alimentari;
– 2.38 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 13 E-uri / aditivi alimentari;
– 2.38 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 12 E-uri / aditivi alimentari;
– 2.38 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 11 E-uri / aditivi alimentari;
– 9.52 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 10 E-uri / aditivi alimentari;
– 4.76 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 9 E-uri / aditivi alimentari;
– 2.38 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 8 E-uri / aditivi alimentari;
– 11.9 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 7 E-uri / aditivi alimentari;
– 7.14 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 6 E-uri / aditivi alimentari;
– 7.14 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 5 E-uri / aditivi alimentari;
– 11.9 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 4 E-uri / aditivi alimentari;
– 4.76 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 3 E-uri / aditivi alimentari;
– 7.14 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 2 E-uri / aditivi alimentari;
– 19.04 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila au în compoziție 1 E / aditiv alimentar.
– 30 % din produsele tip pasta vegetală tartinabila nu au în compoziție E-uri / aditivi alimentar.
InfoCons Protecţia Consumatorilor te informează cu privire la mezelurile tip cârnaţi olteneşti – Toate mezelurile tip cârnaţi olteneşti studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale (valorile sunt raportate pentru 100 g produs):
– Valoarea energetică pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila este cuprinsă între 162 kcal și 302 kcal
– Cantitatea de grăsimi pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila variază între 14.4 g și 28 g, în timp ce cantitatea acizilor grași saturați pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila variază între 1.1 g și 3.3 g
– Cantitatea de proteine pentru produsele tip pasta vegetală tartinabilă variază între 2 g și 12 g
– Cantitatea de glucide pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila variază între 1.7 g şi 10.9 g, în timp ce cantitatea de zaharuri (din glucide) pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila variază între 0.1 g şi 4 g
– Cantitatea de sare pentru produsele tip pasta vegetală tartinabila variază între 0.51 g şi 1.9 g.
Studiul integral poate fi vizualizat pe site-ul www.infocons.ro”, au transmis reprezentanții InfoCons.
Si unele pateuri ieftine de ficat au 8-12 E-uri, iar carnea din ele doar urme. La fel si sunca presata are 9-14 E-uri. Mai sanatos este un cartof fiert cu usturoi si un vin producator de la tara. Incercati…
Corect!! DAr profitorii sunt pe fază, fiind post și știind că multă lume a trecut pe vegetale, s-au gândit că și pe acest segment pot da lovitura. Bagă la malaxor toate resturile, le pun și conservantii, de multe ori cancerigeni, dar care dau gustul, și hai la piață, că fraierii cumpără. Cel mai indicat este să-ți cumperi ingredientele și să faci acasă, sunt atâtea rețete, numai să vrei. Eu nu mai am încredere în ăștia, încet, încet, ne otrăvesc pe toți.