Local

Au apărut primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi. Măsuri speciale luate în acest an din cauza pandemiei cu Covid-19 – VIDEO

Publicat: 04 oct. 2020
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Duminică, 4 octombrie 2020, au început să apară primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi. Anul acesta se vor lua o serie de măsuri speciale având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. Mâine, 5 octombrie 2020, vor fi stabilite ultimele detalii cu privire la hramul care va începe în această săptămână. Toate aceste detalii vor fi luate în cadrul unei ședinte a CLSU Iași. Vedeți în videoclipul de mai jos o parte din detaliile organizatorice ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru hramul Cuvioasei Parascheva din acest an.

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare și ținând cont și de deciziile luate de autorități în contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:

1) Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

2) Momentul tradițional „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare întrucât nu este permisă prezența mulțimilor de credincioși. Racla cu sfintele moaște va fi purtată de o mașină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele orașului. Credincioșii din Iași vor putea astfel să privească și de la nivelul ferestrelor și al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva.

3) Va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

4) Vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.

5) De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covorașe dezinfectante.

6) Fiecare închinător va primi un pachet ambalat și oferit în condiții stricte de igienă care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de aghiasmă.

7) Intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite și create astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice.

8) Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa, spre a evita astfel grupurile și aglomerația de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iași să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriași din parohiile ieșene sau în lăcașurile de cult.

9) În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

„Precizăm că anul acesta nu vor fi aduse nici din țară, nici din străinătate alte sfinte moaște sau relicve sfinte”, au transmis autoritățile ieșene.

Comentarii
  • Nu puteati sa puneti cutia milei undeva la intrarea in oras si gata? Cu transferul bancar nu merge ca dupa aia afla toata lumea cati saci de bani strangeti de la prostime …

  • dupa ce ca suntem locul 2 la infectari mai aduceti si lume de pe lume la iasi. nu va ganditi decat la bani si sa nu se strice traditia. dar la bani in primul rand. am stat luni de zile inchisi in case iar acum cluburile si moastele o sa ne puna capac. studentii stau inchisi in camine , viitorii doctori invata online in fata unui laptop dar babele tre sa pupe moastele onsite. nu se poate altfel

  • Avand in vedere numarul mare de persoane infectate cu covid 19 din Iasi, vi se pare normal sa vina persoane din diverse localitati din tara, care poate fara sa stie sunt infectate cu acest virus? Vreti sa ajungem Suceava 2? Iar sa suspende Chirica transportul in comun si sa inchida tot?

Adauga un comentariu