Local

Au crezut că virusul COVID-19 este o conspirație până au ajuns în stare critică la spital! Aceasta este povestea ieșenilor care au devenit dependenți de suport de oxigen și sunt schimbați de pampers

Publicat: 29 oct. 2020
Ieșenii care au crezut că virusul COVID-19 nu există au neglijat simptomele și au ajuns în stare critică la spital. În numai câteva zile de la internare au devenit dependenți de suport de oxigen și sunt imobilizați la pat
Un pacient cu COVID-19, internat la secția de Terapie Intensivă

Ieșenii care au crezut că virusul COVID-19 nu există au neglijat simptomele și au ajuns în stare critică la spital. În numai câteva zile de la internare au devenit dependenți de suport de oxigen și sunt imobilizați la pat. Deși s-au confruntat cu febră și dificultăți de respirație, au stat acasă, crezând că vor scăpa citind tot soiul de informații conform cărora virusul COVID-19 este o conspirație

Numărul de ieșeni care ajung în stare critică la spital este în creștere. Medicii spun că unii dintre pacienți nu au crezut în existența coronavirusului și au stat acasă, iar alții au crezut că pot duce boala pe picioare. Aceste persoane s-au prezentat la spital abia când efectiv nu se mai puteau ține pe picioare, nu mai puteau respira și febra nu le mai scădea. Din păcate însă, mulți dintre pacienți au intrat direct în secția de Terapie Intensivă, au fost sedați și intubați. Virusul apucase să le atace extrem de tare plămânii. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii că orice zi de întârziere a prezentării la spital de la debutul simptomelor îi poate costa viața.

Dr. Radu Crișan: „Sunt efectiv imobilizați la pat și au nevoie să fie hrăniți și să fie schimbați de către infirmiere”

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 au existat ieșeni care nu au crezut în existența sau în agresivitatea virusului COVID-19. Alții, crezând că au un organism de fier, au neglijat simptomele infecției cu coronavirus și au temporizat prezentarea la medic până în ultimul moment. Niciunul dintre acești bolnavi nu a conștientizat pericolul la care se supune până în momentul în care a ajuns să fie schimbat de pampers de infirmierele din spital.

„Din păcate, avem din ce în ce mai mulți pacienți care ajung la spital deja într-un stadiu avansat al infecției cu COVID-19. Mulți nu au crezut în agresivitatea virusului COVID-19 sau în existența lui, iar alții au crezut că pot duce boala pe picioare. Din păcate însă, pentru că ajung prea târziu la spital, mulți dintre ei intră direct în Terapie Intensivă, iar alții devin dependenți de suport de oxigen. Sunt efectiv imobilizați la pat și au nevoie să fie hrăniți și să fie schimbați de către infirmiere. Avem atât pacienți tineri, fără ale comorbidități, cât și vârstnici, care suferă și de alte boli asociate”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Ieșeni care au avut membri ai familiei infectați cu COVID-19 și tot nu au crezut că virusul există

„Poți să-i numeri pe degete pe cei care nu au nevoie de suport de oxigen”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

Medicii au ajuns la capătul puterilor. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași sunt internați pacienți cu COVID-19 cu forme grave și foarte grave. Majoritatea pacienților sunt imobilizați la pat și nu pot face nicio mișcare fără a fi ajutați de cadrele medicale.

„Este o problemă generală. Mulți încă nu cred în existența COVID-19. Puțini sunt cei care conștientizează că boala se manifestă diferit de la persoană la persoană. Au poate și membri ai familiei care au fost infectați cu coronavirus, iar ei tot nu cred în agresivitatea acestui virus. Majoritatea pacienților au leziuni radiologice foarte mari. Din păcate, transmiterea comunitară a luat amploare, iar nerespectarea măsurilor vine la pachet cu riscuri majore”, mai spune medicul ieșean.

Dr. Radu Crișan: „Mare parte din populație se crede expertă în microbiologie. Oamenii citesc câteva articole pe internet contra existenței COVID-19 și își formează o părere nefondată”

Medicii care lucrează cu pacienții infectați cu COVID-19 sunt epuizați din cauza volumului mare de muncă. Puțini dintre cei care nu respectă măsurile de protecție se gândesc și la acești oameni, care, timp de 8-12 ore, stau îmbrăcați în combinezoane, ca să le salveze viața.

„În mod surprinzător, și noi, cadrele medicale, avem viața noastră, familia noastră. Fiecare cadru medical are și el problemele lui, anxietățile lui, frica lui de a nu se infecta cu coronavirus. E normal să le fie frică, mai ales când văd zilnic cât de agresiv este acest nou tip de virus. Mare parte din populație se crede expertă în microbiologie. Oamenii citesc câteva articole pe internet contra existenței COVID-19 și își formează o părere nefondată. În ziua de astăzi, populația are acces la tot felul de informații. Realitatea științifică este cu totul alta față de «studiile» pe care le citesc oamenii pe internet. Faptul că sunt prost informați îi determină să nu creadă în existența virusului până nu ajung în stare critică la spital”, mai spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

Medicii recomandă ieșenilor să se prezinte de urgență la spital dacă au simptome specifice infectării cu COVID-19

Medicii ieșeni recomandă populației să se prezinte de urgență la spital dacă au simptome ca febră, senzație de „nas uscat”, dificultate de respirație. În caz contrar, virusul atacă agresiv plămânul, iar atunci pacientul va fi internat, cel mai probabil, direct în secția de Terapie Intensivă. Sunt multe persoane care nu anunță medicul de familie că au simptome și stau acasă zile întregi.

„Recomandăm oamenilor să se prezinte la spital dacă au simptome specifice infecției cu COVID-19. Avem foarte mulți tineri, până în 40 de ani, care rămân cu sechele ale infecției cu COVID-19 grave din cauză că au ajuns prea târziu la spital. Chiar și după o perioadă lungă din momentul în care a fost declarat vindecat, pacientul poate observa sechele la nivelul aparatului respirator și sechele neurologice”, încheie medicul ieșean.

Comentarii
  • Este vina voastră, a medicilor, că nu ați găsit, după atâtea luni, tratamentul eficace împotriva acestui virus. Sunteți singurii vinovați și pentru colegii dumneavoastră care au murit. Este datoria voastră să studiați aceasta boala, sa găsiți leacul dat mai repede și să stopați aceasta pandemie. Ce dracu, este un virus nu o tumora. Sunteți o categorie profesionala mediocră, fără conștiința și care se caută prea mult. Voi sunteți criminalii, nu noi. Voi sunteți neputincioșii și impotenții in fata acestei boli, nu noi. Voi nu va faceți datoria, nu noi. Voi v-ați ales aceasta meserie nobila pe care ați manjit-o cu sângele celor pe care voi i-ați omorât. Pe mulți chiar i-ați lăsat să moară. Aceste voci care strigă ceva acum, vin cam târziu. Nu va mai crede nimeni. Știm că din cauza voastră, a incompetentei voastre, a nesimțirii voastre vom muri. Știm că voi sunteți călăii noștri și că spunem doar atât. Moartea este singura certitudine și nu ne este frica de ea, ne este scârbă de voi, medicilor malefici mediocrii.

  • Pentru toți medicii care se ocupa de bolnavii Covid: lumea, bolnavii refuza sa vina la spital pentru că știu că sunt lăsați să moară. Asta este adevărul. Nu mai veniți cu mizerii din astea, gen nu credeau în aceasta boala și au venit prea târziu. Oamenii nu vin pentru că știu că nu le dați nici un tratament sau vreo atenție / verificare medicala. Trimiteți asistentele sa verifice cine mai trăiește sau stadiul in care se afla. AJUNGE! Terminați cu acest măcel! Nu suntem vite

  • Eu sunt un pacient care a fost salvat de dăruirea și competența domnișoarei medic rezident din UPU Spiridon, secția Covid. Diagnosticul corect mi-a salvat viața. Cu aceasta ocazie am reușit să ajung azi sa aniversez ziua de naștere.
    Îi doresc și domnișoarei medic multă sănătate, sănătate pe care mi-a oferit-o cu drag când aveam cel mai mult nevoie!

  • Vite nu sunteti dar prosti cu carul. Daca nu ati trecut prin spital cu aceasta boala de unde stiti ca sunt lasati bolnavii sa moara? Personalul medical trateaza la fel pe toata lumea indiferent daca sunt sau nu impotriv lor!

  • La ce bataie de joc e in spitale cred si eu ca nu vor sa ajunga acolo decat in ultimul ceas! Apropo ultima data cand am fost tariful de mers la baie era 20 de lei. Da, atat era dusul/adusul de la baie pentru persoanele care au nevoie de asistenta. Taxa ca sa nu iti rupi gatu cand te duci in baia lor insalubra. Daca nu, faci treaba mare in punga, se practica la unele spitale. Cam asta e Romania. De rele tratamente aplicate bolnavilor nici nu mai zic…ori sunt lasati sa moara, ori sunt ajutati sa moara.

  • Pentru Gigi, va veni o vreme cand veti da socoteala pentru fiecare persoana decedata de covid. Chiar fara autopsiile pe care voi, medicii, cadrele medicale, ar fi trebuit sa le cereti pentru a studia acest virus. Va complaceti in acest genocid si priviti cu seninatate ce se intampla. Procesele de la Nürnberg vor ramane ca nimicuri in fata a ceea ce va asteapta dupa trecerea pandemiei. Dumnezeu sa va ierte, noi NU!!

  • Deci după părerea mea cei care sunt contra sunt cei care nu ascultă de autorități și caută fel și fel de minciuni să spună….Luați mai bine și ascultați ce vi se spune:sunt doar trei reguli de păstrat (distanțarea socială, purtarea măștii și igiena).Trebuia de când să fie dispărut acest virus dar din cauza unora care se încăpățînează si nu cred normal că sa ajuns la dezastrul prin care trecem cu toții. Iar medicii săracii eu chiar îi cred că nu mai pot,familii au si ei cum și avem .Așa că HAIDEȚI să arătăm că IASUL e un oraș UNIT și să arătăm că putem trece cu bine peste acest mare necaz și să ascultăm de autorități ….🙏🙏🙏🙏🙏DOAMNE AJUTĂ!HAIDEȚI că putem,CRED.

Adauga un comentariu