Local

Au fost emise ordinele de constatare pentru CL și CJ Iași. Maricel Popa a ieșit prin ușa din dos, mandatul său fiind invalidat

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au fost emise ordinele de constatare pentru CL și CJ Iași. Maricel Popa a ieșit prin ușa din dos mandatul său fiind invalidat
Noul Consiliu Local din Primăria Iași

Astăzi, autoritățile județene au emis ordinele de constatare a mandatelor pentru noul Consiliul Local și Consiliul Județean pentru perioada 2020-2024. Odată cu depunerea jurământului pentru noul CJ, mandatul fostului președinte Maricel Popa a fost invalidat. Deși acesta a anunțat că demisionează din funcția de consilier județean nu a făcut acest lucru și nu s-a prezentat la depunerea jurământului. Pentru că nu a depus jurământul, mandatul său a fost invalidat. Ceea ce face ca fostul președinte al CJ Iași să iasă prin ușa din dos a administrației locale ieșene.

Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a emis ordinele de constatare a îndeplinirii condițiilor legale de constituire a Consiliului Județean Iași și a Consiliului Local al municipiului Iași.

Ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului Județean Iași a avut loc pe 23 octombrie 2020. Au fost prezenți și au depus jurământul 27 de consilieri județeni aleși ale căror mandate au fost validate.

Având în vedere adresa Secretarului general al județului Iași prin care s-a transmis Prefecturii Iași procesul-verbal încheiat în ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului Județean Iași, din care rezultă că domnul Maricel Popa, consilier județean ales al cărui mandat a fost validat, a absentat nemotivat, au devenit incidente prevederile art.116, alin.9 din OUG nr. 57 / 2020 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Alin. 8 Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (7) consilierul local declarat ales care nu a putut depune jurământul, ca urmare a absenţei pentru motive temeinice, poate depune jurământul în cadrul primei şedinţe a consiliului local. Sunt considerate motive temeinice spitalizarea sau imobilizarea la pat, dovedită prin certificat medical, ori situaţii precum deplasarea în străinătate în interes de serviciu, evenimente de forţă majoră, cum ar fi inundaţii sau alte catastrofe care au împiedicat deplasarea, deces în familie ori alte situaţii similare.

Alin. 9 Consilierul local al cărui mandat a fost validat care nu depune jurământul nici în cea de a doua şedinţă privind ceremonia de constituire ori în condiţiile prevăzute la alin. (8) sau care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept.

Ordinul de prefect nr. 312/2020 arată că au fost îndeplinite condițiile legale de constituire a Consiliului Județean Iași începând cu data de 23 octombrie 2020 ca urmare a depunerii jurământului a unui număr de 27 de consilieri din totalul de 36 de consilieri județeni.

De asemenea, ordinul constată necesitatea validării de către Tribunalul Iași a unui număr de 9 (nouă) mandate de supleanți declarați aleși, astfel:

– 5 mandate de supleanți declarați aleși pe lista Partidului Social Democrat;

– 2 mandate de supleanți aleși pe lista Partidului Național Liberal;

– un mandat de supleant declarat ales de pe lista Partidului Mișcarea Populară;

– un mandat de supleant declarat ales de pe lista Alianței USR PLUS.

Constituirea Consiliului local al municipiului Iași

Ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului local al municipiului Iași a avut loc pe 23 octombrie 2020. Au fost prezenți și au depus jurământul 20 de consilieri locali aleși ale căror mandate au fost validate.

Ordinul de prefect nr. 338 / 2020 arată că au fost îndeplinite condițiile legale de constituire a Consiliului local al municipiului Iași începând cu data de 23 octombrie 2020 ca urmare a depunerii jurământului a unui număr de 20 de consilieri din totalul de 27 de consilieri locali.

De asemenea, ordinul constată necesitatea validării de către Judecătoria Iași a unui număr de 7 (șapte) mandate de supleanți declarați aleși, astfel:

–      3 mandate de supleanți declarați aleși pe lista Partidului Social Democrat;

–      2 mandate de supleanți aleși pe lista Partidului Mișcarea Populară;

–      Un mandat de supleant declarat ales de pe lista Partidului Național Liberal;

–      Un mandat de supleant declarat ales de pe lista Alianței USR PLUS.

„Instanțele judecătorești au validat consilierii locali din unitățile administrativ teritoriale ale Județului Iași aleși la alegerile locale de pe 27 septembrie 2020 și Instituția Prefectului – Județul Iași procedat la emiterea ordinelor pentru constituirea consiliilor locale. Astfel, în marea majoritate a comunelor consilierii locali au depus jurământul de credință, la fel și primarii aleși și s-au îndeplinit condițiile legale de constituire a consiliilor locale, cel mai probabil urmând ca în această săptămână să fie definitivat acest proces pentru toate UAT-urile.

Astăzi a avut loc ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului local al municipiului Pașcani, astfel că toate orașele și ambele municipii din județ au acum legislativ local constituit, inclusiv Consiliul Județean Iași”, a declarat Marian Grigoraș, prefect al județului Iași.

Cine sunt cei care vor reprezenta ieșenii în următorii patru ani

Structurile Consiliul Local și Consiliul Jude]ean Iaşi au fost conturate în urma scrutinului de la alegerile locale 2020. Voturile exprimate pentru structura Consiliului Local Iaşi au făcut ca patru formaţiuni politice să intre în viitorul deliberativ de la Palatul Roznovanu. Astfel, în urma voturilor exprimate în municipiul Iași, patru formațiuni politice vor avea reprezentanți în Consiliul Local. PNL Iași a obținut 27.525 voturi (32.24 la sută) din totalul opțiunilor electoratului. USR- PLUS a obținut 24.785 voturi (29,03 la sută). În plus, PSD Iași a adunat 13.189 de voturi, ceea ce înseamnă 16.39 la sută din voturi. Pragul electoral a fost depășit și de PMP Iași. Formațiunea politică a adunat 4.332 voturi, ceea ce înseamnă 5.07 la sută din totalul voturilor valabil exprimate.

Distribuția pe mandate în Consiliul Local Iași. Iată lista PNL Iași pentru Primărie

În urma voturilor exprimate la alegerile locale 2020 din județul Iași, cele 27 de mandate din Consiliul Local Iași s-au distribuit astfel: 11 vor ajunge la PNL, în timp ce nouă locuri vor fi antamate de USR- PLUS. De asemenea, PSD a adunat cinci mandate de consilieri locali, iar PMP va avea doi consilieri în viitorul mandat din Primăria Iași. Conform listelor depuse de către formațiunile politice, structura viitorului Consiliu Local Iași va cuprinde următorii aleși de la PNL Iași: Mihai Chirica, Liliana Pintilie, Eduard Boz, Daniel Juravle, Bogdan Iliescu, Alin Andrieș, Ciprian Bostan, Daniela Tăutu, Călin Scripcariu, Florentin Ciubotaru, Tudor Dornean. Cum Mihai Chirica și-a reconfirmat mandatul de primar, locul acestuia pe lista CL va fi luat de Marius Râpanu.

Mandatele obținute în Consiliul Local de partidele din Iași

USR- PLUS va miza pe nouă consilieri locali în viitorul mandat legislativ, după alegerile locale 2020 din județul Iași. Astfel, lista este deschisă de deputatul Cosette Chichirău, urmată de Filip Hăvârneanu, Iulian Nicolau, Ionuț Anastasiei, Diana Finkelștain, Ana Roșu, George Pleșu, Iulian Hușaru, Răzvan Timofciuc. Cum deputatul Cosette Chichirău se va retrage de pe această listă, locul său va fi luat de Andrei Popescu.

PSD Iași va miza pe cinci locuri în Consiliu Local al municipiului. Conform ordinii de pe listă, vor intra Camelia Gavrilă, Bogdan Cojocaru, Elvira Rotundu, Adrian Pănescu, Bogdan Balanișcu. De pe listă se vor retrage Camelia Gavrilă, Bogdan Cojocaru și Adrian Pănescu, toți aceștia fiind parlamentari. Astfel, în locul lor vor intra Marian Dalban, Bogdan Crucianu și Ovidiu Laicu. PMP Iași va avea două locuri în Consiliul Local, mandatele obținute de Petru Movilă și Dorina Isopescu. Și aceștia se vor retrage de pe listă.

Patru partide au intrat în Consiliul Județean Iași. Iată distribuția pe voturi

În ceea ce privește Consiliul Județean Iași, voturile date de către ieșeni au făcut ca în viitorul deliberativ să intre tot patru formațiuni politice. Este vorba de PNL, PSD, USR- PLUS și PMP. Formațiunea PNL Iași a adunat 106.857 voturi (39,73 la sută), PSD Iași a adunat 65.992 voturi (24,53 la sută), iar USR- PLUS a obținut 39.069 voturi (14, 53 la sută). În Consiliul Județean Iași va mai intra și PMP Iași, partid care a adunat 16.585 voturi (6,17 la sută).
În Consiliul Județean sunt 36 de mandate de aleși. Conform voturilor, PNL va viza pe 17 aleși județeni, în timp ce PSD Iași va miza pe zece mandate în viitorul Consiliu Județean. În mandatul 2016-2020, USR- PLUS va avea șase mandate, iar PMP Iași va avea trei consilieri județeni.

Cum arată mandatele din Consiliul Județean Iași. Cine sunt viitori aleși județeni

Cele 17 mandate ale PNL Iași au fost distribuite astfel: Costel Alexe, Romeo Vatră, Liviu Bulgaru, Andrei Apreotesei, Sorin Năcuță, Georgiana Olaru, Eugen Ciobăniță, Sorin Trandafirescu, Sorin Afloarei, Daniel Șandru, Constantin Șerban, Maria Cabalău, Petru Avram, Marius Minea, Marius Dangă, Sorin Flutur și Magda Lupu. Cum Costel Alexe a câptigat cursa pentru șefia Consiliului Județean Iași, locul său de pe liste va fi luat de Constantin Fotea.
Lista PSD Iași va cuprinde următorii consilieri județeni: Maricel Popa, Cristian Stanciu, Vasile Toma, Vasile Cîtea, Mircea Manolache, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Marian Șerbescu, Romeo Olteanu, Costel Pintea. De pe listă se vor retrage Vasile Toma, Vasile Cîtea, Silviu Macovei și Vasile Axinte, toți parlamentari de Iași. În locul acestora vor intra în Consiliul Județean Iași următorii: Petronela Câtea, Cătălin Cătur, Dorel Lebădă și Lorin Urcaciu.

În lista USR- PLUS pentru viitorul mandat de CJ Iași vor fi: Marius Bodea, Ștefan Tănasă, Adrian Slabu, Marius Ciobanu, Etienne Ignat, Daniel Dîscă. Cum Marius Bodea își va păstra mandatul de deputat, locul său va fi luat de Răzvan Socolov. Cele trei locuri obținute de PMP Iași au fost luate de Petru Movilă, Adrian Acostoaiei, Marian Uscatu. Petru Movilă va rămâne, însă, în Camera Deputaților, locul său fiind luat de Radu Ursanu.

Adauga un comentariu