Economic Local

Au fost stabilite cuantumurile pentru subvențiile din 2022 de la APIA. Câți bani primesc fermierii din Iași

Publicat: 15 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au fost stabilite cuantumurile pentru subvențiile din 2022 de la APIA. Câți bani primesc fermierii din Iași
Nu a crescut cuantumul subvențiilor la hectar, pentru anul 2022

Cuantumurile pentru subvențiile acordate fermierilor din Iași sunt aceleași ca în 2021. Doar la plata pentru tinerii fermieri au crescut cu 8 euro la hectar

Fermierii din Iași primesc, drept subvenții, aceleași cuantumuri pe hectar anul acest. Sumele care vor fi plătite fermierilor ce au cerut anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași au fost stabilite pentru fiecare schemă de finanțare. Astfel, în cadrul schemei de plată pe suprafață, SAPS, suma acordată este de 96,2796 euro la hectar. În ceea ce privește plata redistributivă, pentru primul interval de 1-5 hectare se acordă 5 euro la hectar. Pentru al doilea interval, de la 5 la 30 de hectare, se acordă 48,7184 euro, la hectar. În cadrul schemei „Plata pentru înverzire” a fost stabilit același cuantum ca în anul 2021, respectiv 58,5308 euro la hectar. Fermierii tineri primesc mai mulți bani anul acesta pentru fiecare hectar cultivat.

Astfel, în cadrul schemei „Plata pentru tinerii fermieri” a fost stabilită suma de 48,1398 euro la hectar, mai mare față de suma acordată în anul precedent, respectiv 40,4514 euro. Plățile se vor face și anul acesta în lei, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

Nu a crescut cuantumul subvențiilor la hectar pentru fermierii din Iași

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt reprezentate de sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau pentru culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2021. Primele plăți vor fi făcute, începând cu 16 octombrie 2022, când va fi acordat avansul din subvenții și, începând cu 1 decembrie, restul sumelor pentru fiecare schemă în parte. Fermierii din Iași ar trebui să aibă toți banii în conturi până în iunie 2023, când se finalizează perioada plăților pentru anul de cerere 2022.

Ieșenii sunt verificați de inspectorii APIA

Primele liste cu beneficiarii subvențiilor se fac în această perioadă. Doar fermierii care au fost verificați de inspectorii APIA și nu au nicio problemă de eligibilitate pot să încaseze subvențiile. Controalele în fermele din Iași sunt aproape de final. Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 parcele, vor fi verificați, prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri, cu 5.222 de parcele, sunt „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice vor fi controlați de specialiști până la jumătatea lunii octombrie 2022. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului. În anul 2022 au depus cereri la APIA peste 17.000 de fermieri care administrează peste 280.000 de hectare, o suprafață mai mare ca cea înregistrată anul trecut.

Astfel, cuantumurile pentru subvențiile acordate la hectar, în Iași, vor fi la fel în anul 2022 ca și cele din 2021.

Adauga un comentariu