Au început controalele în toată țara! Sunt vizați cetățenii care practică cerșetoria, care hrănesc porumbeii de pe stradă sau câinii fără stăpân, dar și românii care vând ilegal tot felul de produse. Polițiști fac controale în perioada 1-6 aprilie în anumite orașe ale țării. Românii pot primi amenzi între 500 și 1.500 de lei.
Au început controalele în toată țara!
Între 1 aprilie și 6 aprilie, polițiștii locali din Ploiești verifică orașul și mai mulți cetățeni riscă să fie amendați. Persoanele fizice pot primi amenzi între 500 de lei și 1.500 de lei, iar pentru firme se aplică sancțiuni între 1.000 de lei și 2.500 de lei. Cetățenii care riscă să fie sancționați sunt cerșetorii, dar și cei care vând ilegal produse pe stradă. Polițiștii controlează zonele din apropierea piețelor pentru a găsi persoane care vând produse direct pe trotuar, fără autorizație și în condiții necorespunzătoare. Vânzătorii ilegali afectează comercianții care au toate actele necesare și plătesc taxe.
O altă faptă amendată de polițiști este hrănirea porumbeilor de pe stradă. Hrănirea porumbeilor este interzisă în Timiș deoarece excrementele păsărilor afectează clădirile istorice. Până acum, câteva persoane au primit amenzi în valoare de 200 de lei, alți oameni au primit doar avertismente, dar în luna aprilie se vor face controale ample și se vor aplica amenzi mut mai mari. Hrănirea porumbeilor poate duce la răspândirea unor boli infecțioase. Porumbeii pot purta bacterii, viruși sau paraziți care pot fi transmiși la alte animale sau oameni prin mâncarea pe care o consumă sau prin fecalele lor.
Cetățenii sunt amendați și dacă susțin cerșetoria. De exemplu, în Baia Mare, oamenii sunt amendați cu până la 1.500 de lei dacă dau bani cerșetorilor. Măsura strictă vine într-o încercare a autorităților locale de a reduce numărul persoanelor fără adăpost, care uneori devin agresive.
Amenzi mari pentru persoanele care dau bani cerșetorilor
În Baia Mare, cetățenii vor fi sancționați cu amendă dacă dau bani oamenilor străzii. Locuitorii vor fi informați de oamenii legii asupra noii măsuri adoptate. În România, un cerșetor poate câștiga și până la 1000 de lei pe zi. Majoritatea persoanelor care cerşesc trăiesc în zonele periferice, iar mulți refuză să stea în adăposturile speciale pentru oamenii străzii, unde li se oferă mâncare, haine și spațiu pentru dormit. Mulți cetățeni se plâng de faptul că cerșetorii sunt violenți dacă nu primesc bani. Din acest motiv, în anumite zone ale țării se vor lua măsuri pentru a combate cerșetoria.
„Trebuie să înţelegem cu toţii, pentru că încă sunt unii care iau partea acestor indivizi, că atât timp cât le oferim bani sau bunuri, vor rămâne în stradă şi vor deveni din ce în ce mai agresivi cu cei care refuză să-i ajute. Noi acţionăm, în colaborare cu structurile MAI, le confiscăm banii, îi luăm de pe străzi, dar se întorc pentru că oamenii îi încurajează oferindu-le bani. Am întâlnit şi cerşetori care mimează probleme grave de sănătate şi înşală cetăţenii. În doar câteva ore, au strâns echivalentul unui salariu muncit de un om cinstit! În perioada următoare, vom plasa în mai multe zone din oraş afişe informative care să descurajeze cetăţenii să ofere bani sau bunuri cerşetorilor, inclusiv prin prezentarea sancţiunilor pe care le riscă.”, a precizat primarul din Baia Mare, Doru Dăncuş.
Cert este că în luna aprilie, cetățenii din mai multe orașe ale țării riscă să fie amendați. Faptele sancționate sunt hrănirea porumbeilor pe stradă, oferirea de bani cerșetorilor sau vânzarea de produse la colț de stradă. Amendă acasă vor primi și șoferii care nu respectă regulile rutiere.
Să lăsăm câini să moară ? Asta vă doriți ? Am dus doi câini după stradă să-i sterilizez și să-i las la adăpost dar nu i-a primit mi au spus să le dau drumul înapoi de unde i am luat pentru ca nu au locuri. Atunci unde este dreptatea . Sa întîmplăt în Pitești la centrul Zmeura .