Antreprenorii ce erau la început de drum sau voiau să își dezvolte afacerile cu ajutorul programului Start-Up Nation au accesat 40.000 de euro. După cei 3 ani de implementare a proiectului, când sunt efectuate verificări, o mare parte dintre afaceri funcționează. În Iași sunt în jur de 700 de proiecte finanțare prin acest program, începând cu 2017
Ieșenii care au depus proiecte în primele ediții ale programului Start-Up Nation și au ieșit din perioada de implementare, respectiv 3 ani, au păstrat afacerile din domenii precum construcții, patiserie-cofetărie sau IT.
Astfel, cei care au reușit să obțină banii după ce au depus proiecte în perioada 2017-2019 i-au folosit pentru dezvoltarea afacerii, pentru crearea de noi locuri de muncă prin înființarea unor afaceri. Una dintre firmele beneficiare din Iași, care a primit ajutoare financiare, în valoare de 40.000 de euro, în programul Start-Up Nation este SC Cem Project Logistics SRL, din domeniul construcțiilor.
„Am obținut banii prin acest program pentru dezvoltarea capacității de producție și am cumpărat un utilaj, respectiv o betonieră”, susține Elena Mitrea, reprezentantul companiei.
Firma este printre primele beneficiare din Iași care a accesat fondurile europene, astfel că a ieșit din perioada de 3 ani de implementare a proiectului. Compania avea, în anul 2021, o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, un profit net de aproape 600.000 de lei și 13 angajați.
Programul Start-Up Nation are succes în Iași
O altă tânără care a obținut banii pentru dezvoltarea unei cofetării-patiserii, Alexandra Popa, susține că a fost dificil începutul afacerii, dar pe parcurs a reușit să pună pe picioare o afacere. Tânăra din Iași a deschis cofetăria la Bacău.
„A fost multă muncă, dar a meritat. Noi voiam inițial să deschidem la Iași, dar am decis că la Bacău e cel mai bine pentru noi pentru că ne-am mutat acolo și ne-a fost mai ușor să ne ocupăm de afacere.
Suntem încă afectați de toate scumpirile, de tot ce se întâmplă în jurul nostru, dar nu am renunțat în toți acești ani și nici nu o să renunțăm prea curând. Am creat patru locuri de muncă”, susține antreprenoarea care a investit peste 50.000 de euro.
Ieșenii care au depus proiecte în programul Start-Up Nation 2022 vor afla abia în primăvara acestui an dacă sunt pe lista finală a beneficiarilor. După prima etapă de evaluare a dosarelor, specialiștii Agenției pentru IMM-uri vor analiza jumătate din cele 320 de proiecte depuse din Iași.
Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii?
Potrivit specialiștilor, cererile depuse de potențialii beneficiari vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în anumite condiții. Astfel, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, alocația financiară nerambursabilă este de maximum 100.000 de lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA – pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
În cazul în care creează două locuri de muncă primesc 200.000 de lei. Programul Start-Up Nation a fost lansat pentru prima dată în anul 2017 și a avut succes în Iași, în jur de 700 de proiecte fiind finanțate până în prezent. O listă cu dosarele depuse în acest an a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT). Un alt program care are succes în Iași este „Femeia Antreprenor”.
O listă cu primii beneficiari ai programului Start-Up Nation 2022 va fi afișată pe site-ul MAT.