Prima pagină » Local » Au sărit postacii în apărarea domnișoarei Cecilia! Care sunt interesele din parohia Andrieșeni? – FOTO

Au sărit postacii în apărarea domnișoarei Cecilia! Care sunt interesele din parohia Andrieșeni? – FOTO

09 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Mai mulți postaci au sărit în apărarea domnișoarei Cecilia, fiica preotului paroh Mihai Cepeliuc, care a încetat din viață în data de 8 decembrie 2023. După ce reporterii BZI au dezvăluit că Cecilia Cepeliuc a mers alături de preotul suplinitor și cu dascălul cu Ajunul Crăciunului și cu Ajunul Bobotezei, pe pagina de Facebook a parohiei a apărut o postare plină de injurii la adresa acestora.

Postarea este făcută, în data de 6 ianuarie 2024, de Dumitru Sturza, consilier parohial în cadrul consiliului parohial Andrieșeni, și distribuită pe pagina de Facebook a parohiei cu mesajul: „Cei ce au urechi de auzit…au auzit”. Deși o condamnă pe Petronela Hurmuzachi pentru postarea în care femeia susține că fiica preotului Mihai Cepeliuc urmărește anumite interese bănești, motiv pentru care a mers cu Ajunul Crăciunului și cu Ajunul Bobotezei, și postarea lui Dumitru Sturza este extrem de tendențioasă, total nepotrivită, ținând cont că este scrisă de un consilier parohial.

Postacii au sărit în apărarea domnișoarei Cecilia

În postarea realizată de Dumitru Sturza și distribuită mai apoi pe pagina parohiei se induce ideea că reporterii BZI ar fi denigrat în cele două articole – „O tânără nemăritată a luat locul unui preot din Iași, care a murit înainte de Crăciun. Ieri a mers cu Ajunul Bobotezei cu dascălul după ea: Notează banii pe care îi primește” și „Despărțire șoc înainte de Bobotează! Preotul de la Andrieșeni a fost lăsat de unul singur! Domnișoara Cecilia a plecat” – imaginea preotului Mihai Cepeliuc, lucru care nu este deloc adevărat, deoarece reporterii au scris doar că o parte din enoriașii din parohie nu sunt de acord ca Cecilia Cepeliuc să colecteze contribuția anuală.

„Acest mesaj se dorește a fi un punct de vedere referitor la articolul din 04.01.2024 B.Z.iași publicat sub semnătura domnișoarei, doamnei, măritată sau nemăritată Codruța Șoroagă, nume adevărat sau pseudonim. În Parohia Sf. Nicolae Andrieșeni s-au făcut colecte de bani si produse cu diferite ocazii și se vor mai face atunci când vor hotărî viitorul preot împreună cu membrii Consiliului Parohial în funcție de necesitățile finalizării construcției noii biserici, colectării fondului misionar central ,contribuției etc.

Din câte știu, la dispariția unui preot dintr-o parohie problematica ei este gestionată de preoteasă, angajată a Mitropoliei și un preot suplinitor delegat de protopopiat până la titularizarea noului preot. Cei care vin la biserică, cei care au înmormântări, praznice, nunți, botezuri cunosc că serviciile pentru aceste evenimente sunt planificate de cele două persoane. Indignarea doamnei Petronela Hurmuzachi și a reporterului care a difuzat informația referitoare la activitatea și moralitatea fetei părintelui, dar mai ales denigrând cu nesimțire imaginea Pr.Mihai Simion Cepeliuc denotă reacredință, subiectivism, necunoaștere și alte cuvinte pe care nu-mi permit să le scriu.

Oare cei 4 episcopi, zecile de preoți, sutele de cetățeni care au fost la căpătâiul părintelui au venit la un preot de birou? Crucea Bucovinei a fost decernată post mortem unui preot care a fost manipulat 38 de ani de familia sa? Sunteți în gravă eroare! eroare! eroare! Cu ce aparat cuantificați moralitatea unei persoane sau a unei familii?”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Parohiei Andrieșeni.

Dumitru Sturza: „Dacă părintele ar fi avut un băiat, ar fi fost ok?”

În cadrul postării, Dumitru Sturza susține că Ceciliei Cepeliuc nu face decât să ajute la rezolvarea problemelor parohiei, dar nu poate accepta că nu toți enoriașii sunt de acord cu acest lucru.

„Viața preotului de la țară nu este simplă: salariu derizoriu, utilitățile, localul bisericii, care uneori este improvizat și nu are autorizație, prezența sporadică a enoriașilor la biserică sunt lucruri reale, dar care nu micșorează dorința preotului de a face totul funcțional și pe lângă biserica de zid să zidească biserica din sufletului fiecărui enoriaș.
Enoriașii contribuabili se împart în 4 categorii:
1.cei conștiincioși care își achită contribuția la timp;
2.cei mândri și cu bani care doresc să fie vizitați și rugați să-și achite obligațiile:
3.cei indiferenți, cu bani și care comentează vrute și nevrute, pe oriunde pot, mai ales pe rețelele de socializare, dar pe conturi false pentru ..că sunt persoane cu morala imaculată, gen madam petronela hurmuzachi-substantiv comun.
4.cei fără putere financiară la care biserica asigură serviciile gratuit.
Prezența Ceciliei Cepeliuc la colectarea contribuției se explică prin dorința de a-și suplini mama în rezolvarea unei probleme a parohiei. Dacă părintele ar fi avut un băiat ar fi fost Ok?

Domnișoară, doamnă, măritată sau nemăritată, pseudonim sau reală Codruța Șoroagă!

Cei care suntem părinți responsabili și avem copii ne dorim pentru ei tot ce este mai bun : sănătate, servici bun, profesionalism în activitate, moralitate etc. Lucrurile acestea se formează în ani și ani de muncă. Ce-ați face dacă un oarecare ar scrie pe rețelele de socializare, presă cu argumentele folosite de dumneavoastră că sunteți o persoană cu o moralitate îndoielnică, că faceți jocul unor persoane dubioase, că faceți investigații cu bani negri și în mod tendențios. Ar mai posta și fotografia tatălui dumneavoastră punând la îndoială morala și statutul său social.

La un car de oale este suficient o măciucă. Faceți oamenilor ceea ce doriți să vă facă ei vouă!”, se arată în postare.

Ilie Urmă: „Ce se menționează în postare mi se pare foarte ok”

În apărarea Ceciliei Cepeliuc a sărit și consilierul parohial Ilie Urmă, care nu consideră nepotrivit ca o astfel de postare să fie distribuită pe pagina de Facebook a parohiei „Sf. Nicolae” din Andrieșeni.

„Nici articolul nu a fost cel mai potrivit. Este, cumva, vorba de o dezmințire. Parohia doar a distribuit postarea. Postarea este făcută de un membru al consiliului parohial, un fost învățător, care acum este ieșit la pensie. Nu știu cât este de = acord domnișoara Cecelia cu această postare, dar cert este că domnul a vrut să facă o dezmințire a articolului. Ideea este că articolul respectiv a făcut foarte mult deranj în comunitate, cum alții au distribuit articolul dumneavoastră pe grupurile de Facebook ale comunității, așa a distribuit și ea postarea pe pagina parohiei. În plus, ce se menționează în postare mi se pare foarte ok”, a declarat Ilie Urmă, consilier parohial în Andrieșeni.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Cecilia Cepeliuc, cea care este apărată cu atâta îndârjire de mai mulți postaci, dar, auzind de cine a fost contactată, femeia a închis telefonul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *