Actualitate

Augustin Zegrean, despre alegerile locale: „Guvernul riscă să încalce Constituția!“

Publicat: 15 sept. 2020
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean a declarat că Guvernul nu va avea nicio șansă să nu plătească pensiile majorate și a dat un exemplu cu profesorii

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a vorbit despre alegerile locale. Augustin Zegrean adeclarat că românilor nu li se poate interzice să voteze dacă intră în secția de vot fără mască de protecție. Acest lucru se poate face doar dacă se adoptă o lege în acest sens, iar instituirea unei asemenea reguli printr-un ordin de ministru va pica la controlul CCR și va avea efecte serioase.

„Drepturile fundamentale se pot restrânge doar prin lege și pentru o perioadă nu foarte mare, în anumite condiții. Dar nu se poate face prin Ordin de ministru. CCR a spus recent că drepturi fundamentale nu pot fi restrânse prin ordin de ministru, cum a fost cu izolarea, carantinarea, internarea, la fel va fi și cu votul. Ei pot să facă, dar nu are valoarea necesară. Trebuie făcut prin lege, așa scrie în art. 53 din Constituție. Credeam că au învățat asta, că a fost suficient tărăboi la precedenta situație”, a declarat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean, despre alegerile locale: „Votul va putea fi considerat în neregulă“

Fostul președinte al Curții Constituționale a României a precizat că dacă o persoană nu e lăsată să voteze pentru că nu are mască, atunci vor fi consecințe grave.

„Consecințele sunt că se poate adresa instanței și ar putea ajunge inclusiv la CEDO. Inclusiv votul va putea fi considerat în neregulă, vor fi observatori externi la vot, vor vedea lucrul ăsta. Când se va face raportul MCV se va spune că România nu respectă libertatea votului”, a menționat Augustin Zegrean.

Alegătorii, puși să vină cu mască de protecție și cu pix de acasă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am înţeles, în cazul în care alegătorul vine fără mască de protecție, va exista posibilitatea ca el să primească mască de protecție. Pentru semnătura care se dă pe listă, după votare, este bine ca cetățeanul să vină cu pixul său, de acasă, pentru a nu risca inutil“, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pixul de acasă, pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

„Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Voturile persoanelor infectate cu COVID-19

Raed Arafat a precizat după întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

„Vor fi reguli speciale pentru cei care vor număra voturile persoanelor infectate cu COVID-19 care au vitat. Nu va fi o verificare epidemiologică a mebrilor comisiilor după terminarea alegerilor locale. Ei trebuie să fie foarte atenți pe tot parcursul zilei de alegeri și să respecte toate nromele stabilite“, susține șeful DSU, Raed Arafat.

Comentarii
  • Guvernul deja incalca constitutia care a devenit foarte mica si neimportanta in ultima vreme.
    Bine ca in plina pandemie cand in Romanica sunt peste 1300 de cazuri zilnice (cu indulgenta) ei sa organizeze alegeri locale si parlamentare.

  • Decretul fuhrerului din coceni: art. 1. Cei care vin fara masti, vor primi una numai daca voteaza peeneelleeeul kknisului. art. 2. Peeeesseeediiistiiii si admiratorii lor vor fi dati afara de urgenta din sectia de votare, iar daca au masti le vor fi confiscate pentru a fi puse, dupa ce se sterge kknis la popoul prezidential cu ele, pe botul celor care voteaza peeeeneeeeleee. art. 3. Cine nu voteaza peeeeneeeleee sa stea acasa. art. 4. (ghi)orban va fi prim-ministru pe viata (si dupa, in urma mumificarii) chiar daca peeeseeedeeeul castiga alegerile cu 99,99%. art. 5. sinistrul imprumuturilor cacatzu se va ocupa de vistieria tarii pana nu va mai ramane nimic din ea. art. 6. sinistra prostica demisie se va ocupa de Romania educata pina vom ajunge la o rata a analfabetismului de cel putin 99,99%. art. 7. viteazul carmaci kknis va domni 1000 de ani peste nevrednicii votanti.

Adauga un comentariu