Actualitate

Augustin Zegrean, despre posibilitatea de a avea premier prin rotație: „Incredibil de păgubos pentru țară”

Publicat: 17 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Augustin Zegrean despre posibilitatea de a avea premier prin rotație Incredibil de păgubos pentru țară
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, susține că propunerea partidelor de a conduce Guvernul prin rotație e una foarte păguboasă pentru țară, dar mai ales că e foarte greu de pus în practică.

„Joacă așa la tragere de timp ca să mai rămână pe acolo. Problema este așa: ei negociează acum Constituția, ceea ce este inadmisibil, pentru că Constituția României spune că mandatul Guvernului încetează la formarea / alcătuirea noului Parlament după alegerile generale.

Deci în principiu mandatul Guvernului este de patru ani, cât este și mandatul Guvernului, ba chiar depășește mandatul Parlamentului (pentru că rămâne în funcție până când se instalează noul Parlament). Ce spun ei acum că peste un an sau an jumătate se vor roti… nu avem sistemul acesta: acesta e un sistem practicat în Elveția și e altceva; acolo sunt oameni care joacă democratic de sute de ani.

La noi ca să poată să vină un alt premier va trebui ca acesta care se va stabili, dacă se va stabili vreodată, să-și dea demisia. Asta înseamnă că tot Guvernul pleacă! Și iar peste un an și jumătate ne chinuim să facem un alt Guvern. Să nu vă închipuiți că atunci o să fie mai ușor. Și asta dacă vrea să demisioneze, iar dacă nu trebuie trecut prin moțiune de cenzură.

Ce propun acum e incredibil de păgubos pentru țară. Nimeni nu se gândea vreodată în acești 30 de ani că s-ar putea să se ajungă la o astfel de târguială.

Poate dacă cineva ia în serios decizia Curții Constituționale de anul trecut când spune că un premier dat jos nu poate fi pus înapoi. Sigur că nu-i pe viață, dar azi îl dai jos și mâine îl pui la loc? O astfel de numire ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, dar nu prea mai e ce să conteste”, a spus Augustin Zegrean.

Adauga un comentariu