Local

Autobuze și tramvaie noi pe străzile din Iași. Până la finalul anului 2021, ieșenii pot călători cu noile mijloace de transport public

Publicat: 04 mai 2021
Autobuz CTP pe străzile din municipiul Iași
O nouă serie de autobuze și tramvaie noi ar putea apărea până la finalul anului 2021 pe străzile din municipiul Iași, în urma unei licitații derulate cu fonduri europene de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

Municipiul Iași va beneficia în lunile următoare de autobuze și tramvaie noi. O parte a acestora vor veni din Polonia, iar o parte din Turcia. Procedurile s-au derulat prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

Locuitorii orașului vor avea parte de autobuze și tramvaie noi pe străzile din Iași până la finalul acestui an. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) derulează un proiect cu fonduri europene legat de achiziția centralizată de mijloace de transport public – tramvaie, troleibuze și autobuze etectrice. Proiectul este derulat în colaborare cu 26 de unități administrativ-teritoriale, printre care și municipiul Iași. Autoritatea locală va beneficia atât de tramvaie noi, cât și de autobuze electrice în baza proiectului derulat de Ministerul Dezvoltării.

Autobuze electrice din Polonia în municipiul Iași

Un prim set de autobuze noi pe străzile din Iași ar urma să vină din Polonia. Recent, municipalitatea ieșeană a semnat contractul cu firma Solaris Bus Coach, valoarea investiției fiind de 12,6 milioane de euro. Este vorba de 20 de autobuze electrice în lungime de 12 metri. În afara municipiului Iași, astfel de autobuze vor ajunge și la Brașov, Sibiu, Slatina și Suceava. În municipiul Iași, autobuzele vor circula pe liniile 28 și 36. Pe lângă autobuze, Solaris va livra și 6 stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Conform cerințelor din documentația de atribuire, primul autobuz urmează a fi livrat în maximum 18 luni de la data emiterii ordinului de începere.

Primăria Iași va primi alte autobuze electrice prin Ministerul Dezvoltării

În calcul intră și achiziția de mijloace de transport public, respectiv a unor autobuze electrice în lungime de 10 metri. În afara municipiului Iași, pentru acest tip de autobuze au mai aplicat și autoritățile de la Consiliul Județean Neamț și cele de la Consiliul Județean Mureș.

„Obiectivul proiectului constă în achiziția de 24 de autobuze electrice cu lungimea de circa 10 m, din care 14 vor circula pe linia 42 și 10 pe linia 52. La acestea se adaugă 7 stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă. În prezent, procedura de achiziție se află în stadiul de evaluare oferte tehnice, termenul estimat de finalizare fiind luna mai a anului curent”, se arată în anunțul Ministerului Lucrărilor Publice.

Tramvaie noi în municipiu. Când vor ajunge acestea în Iași

În plus, alte mijloace de transport public în Iași achiziționate prin MLPDA privesc și16 tramvaie lungi de 30 de metri.

„Contractul de furnizare a fost semnat de Primăria municipiului Iași cu furnizorul Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Polonia în data de 10 iunie 2020. În decursul acestui an vor fi furnizate un număr de 10 tramvaie conform graficului de livrare asumat în propunerea tehnică. În prezent, au fost centralizate intervențiile propuse prin fișele de reforme și investiții în domeniile sale de activitate, indiferent de solicitant”, se arată în adresa Ministerului.

În municipiul Iași ar putea fi achiziționate și autobuze sau tramvaie noi și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Municipalitatea ieșeană a cerut proiecte de circa 2 miliarde de euro prin acest plan. Lista finală prin PNRR va fi discutată în perioada următoare la Comisia Europeană.

Adauga un comentariu