National

Autoritățile sucevene interzic participarea la slujbă a credincioșilor din afara localităților

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Autoritățile sucevene interzic participarea la slujbă a credincioșilor din afara localităților
Biserica „Sfântul Nicolae” din Suceava

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a informat, miercuri, că la slujbele religioase de la bisericile din judeţ vor putea participa doar persoanele din localităţile în care se află unităţile de cult.

Participarea la slujbă a credincioșilor din afara localităților, strict interzisă

Potrivit prefectului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a dispus în şedinţa de miercuri ca toate administraţiile publice locale să aducă de îndată la cunoştinţă parohiilor de pe raza administrativ-teritorială de competenţă despre permiterea organizării sărbătorilor religioase numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară aceste activităţi, măsura fiind luată pentru prevenirea răspândirii cazurilor de infecţie cu noul coronavirus.

Moldovan a făcut un apel la populaţie să respecte măsurile de prevenşie, cum ar fi distanţarea fizică, folosirea măştii de protecţie, dar şi respectarea numărului permis de participanţi la diferite evenimente private.

”Momentul actual este unul crucial pentru a stopa un al doilea val la nivelul judeţului Suceava”, a spus Moldovan.

Prefectul a precizat că, potrivit unei analizei realizate de către DSP Suceava, în ultimele 14 zile în judeţ s-au înregistrat 614 cazuri noi, adică o medie de aproximativ 40 de cazuri noi pe zi, existând un singur focar de COVID-19, la un centru rezidenţial din oraşul Şiret, unde sunt 14 cazuri, focar ce urmează să se închidă joi, 8 octombrie.

Totodată, prefectul a solicitat intensificarea acţiunilor de verificare a modului în care se respectă măsurile dispuse în contextul evoluţiei COVID-19 la obiectivele care, prin profilul de activitate, generează un aflux sporit de persoane şi, implicit, riscul nerespectării măsurilor de distanţare fizică şi cu privire la măsurile de protecţie individuală.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020

Situație specială la pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020. Miile de credincioși care vin din alte zone ale țării și chiar din localitățile județului Iași nu vor mai putea să intre în curtea Catedralei Mitropolitane pe perioada hramului Cuvioasei. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a limitat pelerinajul doar la locuitorii municipiului Iași. Autoritățile ieșene vor institui filtre la intrările în municipiu, iar credincioșii care vin să se roage la racla Cuvioasei vor fi legitimați. Ieri, 6 octombrie 2020, credincioși din întreaga țară continuau să sosească în curtea Catedralei Mitropolitane. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în lăcașul de cult

Perinajul la Cuvioasa Parascheva din acest an se va derula în condiții cu totul și cu totul speciale din cauza pandemiei COVID-19. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a impus o serie de restricții pentru pelerinii proveniți din alte zone din afara municipiului, astfel încât evenimentul religios va fi restricționat. Cu toate acestea, oameni din toate colțurile țării continuau să vină la Iași pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Pelerinii față în față cu virusul COVID-19. Sute de oameni stau la rând pentru a atinge racla Cuvioasei Parascheva

Cu o zi înainte de impunerea restricțiilor pentru pelerinii din afara Iașului, sute de oameni din țară erau deja în curtea Catedralei Mitropolitane. Restricțiile nu i-au determinat să dea înapoi, ba dimpotrivă. Unii au venit de la sute de kilometri depărtare pentru a ajunge la racla Cuvioasei. Iar faptul că trebuie să respecte măsurile împotriva COVID-19 nu i-a determinat să dea înapoi.

„Am avut puțină treabă prin Iași și am decis să trecem și pe la Sfântă. Toate restricțiile astea sunt o mare, mare tâmpenie. De la o gripă mai puternică s-a ajuns la faptul că moare lumea. Venim cam la doi ani și stăteam la rând. Am zis să venim acum, înainte, ca să nu fie coadă. Mergem foarte des prin pelerinaje și nu s-a întâmplat să luăm nicio boală. Este o regulă acum foarte rea. Cred că oamenii vor veni și acum cum vin și în timpul anului”, a spus o femeie venită de la Piatra Neamț împreună cu soțul său.

Adauga un comentariu