Local

Autostrada Târgu Neamț- Iași va fi gata până în 2026. Ministerul Transporturilor a stabilit calendarul lucrărilor pentru o parte din ruta A8 care trece prin județul Iași

Publicat: 17 iun. 2020
Tronsonul care traversează județul Iași pentru Autostrada Târgu Neamț- Iași ar putea fi gata în 2026 conform estimărilor de la Ministerul Transporturilor
Autostrada Târgu Neamț- Iași ar putea fi gata până în 2026, Ministerul Transporturilor prezentând calendarul lucrărilor pentru A8

Autostrada Târgu Neamț- Iași ar urma să fie finalizată până în anul 2026. Ministerul Transporturilor a emis calendarul lucrărilor pentru tronsonul din ruta A8 care străbate județul Iași. Lucrarea ar urma să fie făcută etapizat, conform graficului întocmit de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Tronsonul Târgu Neamț- Iași va continua proiectul autostrăzii spre Târgu Mureș

Proiectul privind autostrada Târgu Neamț- Iași ar putea să fie gata până în anul 2026. Recent, Ministerul Transporturilor a publicat un grafic al lucrărilor pentru tronsonul rutei A8 care străbate județul Iași, de la Ungheni spre Târgu Neamț. Lucrarea gestionată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va începe cu revizuirea studiului de fezabilitate demarat acum mai bine de un deceniu. Tronsonul este parte din autostrada Târgu Mureș- Iași- Ungheni. Ministerul Transporturilor a emis răspunsurile în urma adresei făcute de senatorul ieșean Vasile Toma.

„SF-ul elaborat în anul 2011 trebuie completat în vederea transmiterii cererii de finanțare la Comisia Europeană. În perioada 2011-2020 au apărut constrângeri ale traseului, aspect ce a determinat unele modificări. Unele puncte din traseul stabilit în SF din 2011 trebuie revizuite în vederea eficientizării costurilor și îmbunătățirii proiectului în vederea finanțării. Realizarea documentației pentru acord de mediu unitar facilitează obținerea acestuia integral, pentru tot traseul”, se arată în răspunsul autorității centrale.

Ministerul Transporturilor a stabilit calendarul pentru revizuirea studiului la Autostrada Târgu Neamț-Iași

Ministerul Transporturilor a arătat că a fost întocmit un calendar pentru Autostrada Târgu Neamț-Iași, tronsonul din ruta A8, acesta fiind deja pus în implementare.

„În prezent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pregătește documentația tehnică în vederea inițierii procedurii de achiziție publică pentru atribuirea contractului de prestări servicii proiectare (…) Elaborare, revizuire și completare studiu de fezabilitate, proiect autorizație de construire, proiect tehnic de execuție și asistență tehnică pentru depunerea cererii de finanțare (…) Asistență tehnică pentru elaborarea documentației de atribuire execuție lucrări, asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru construirea autostrăzii Târgu Neamț- Iași- Ungheni”, au menționat cei de la Ministerul Transporturilor.

Calendarul lucrărilor la Autostrada Târgu Neamț- Iași care tranzitează județul. Datele estimate pentru ruta A8

Pentru Autostrada Târgu Neamț- Iași a fost stabilit graficul de implementare al etapei de elaborare a documentației. Ministerul Transporturilor a arătat că pentru ruta A8, elaborarea documentației de atribuire pentru procedura de achiziție publică, termenul estimat va fi 9 iulie 2020. Inițierea procedurii pentru publicarea anunțului de atribuire a fost estimată pentru perioada 9 octombrie 2020. Desemnarea câștigătorului și semnarea contactului ar urma să aibă loc, conform graficului estimat de Ministrul Transporturilor, la 12 martie 2021. Ulterior, revizuirea și completarea documentației se va realiza în perioada 15 martie 2021- 23 noiembrie 2023, contracul fiind estimat pe o perioadă de 32 luni.

„În urma aprobării SF-ului se va trece la elaborarea și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, după care urmează inițierea procedurii de expropriere. Imediat după finalizarea serviciilor de proiectare va începe procedura de achiziție publică în vederea atribuirii contractului de execuție lucrări pentru construirea obiectivului Autostrada A8 Târgu Neamț- Ungheni. La momentul respectiv se va putea aprecia oportunitatea împărțirii și achiziției contractelor de lucrări pe loturi”, se mai arată în răspunsul adresat senatorului Vasile Toma.

Perioada de estimare a construcției pe ruta A8 în documentele de la Ministerul Transporturilor este de 18 luni

Ministerul Transporturilor a mai indicat faptul că pentru Autostrada Târgu Neamț- Iași, elaborarea documentației tehnice pentru procedura de achiziție publică are ca termen estimat data de 25 decembrie 2023. Elaborarea documentației de atribuire pentru procedura de achiziție publică trebuie finalizată până pe 25 aprilie 2024. Conform celor de la Ministerul Transporturilor, inițierea procedurii de publicare a anunțului de atribuire are ca termen estimat de finalizare data de 27 august 2024. Desemnarea câștigătorului și semnarea contractului a fost estimată pentru data de 26 septembrie 2024. Execuția lucrărilor în acest caz ar fi estimată între 27 septembrie 2024 și 3 aprilie 2026, respectiv pe o perioadă de 18 luni.

Comentarii
 • Daca asta e promisiunea de campanie electorala …e clar 2026 e vis . Realitate 2226. Rusine daca lasau PPP-ul acu incepeau lucrarile …dar nu erau companiile pnl la supt banii erau alea ale psd . Asa ca mai bine ne batem joc inca 30 de ani

 • NU CRED NIMIC!!! Avet ORDIN de la STAPANII din afara sa nu faceti, Romania sa ramana doar vaca de muls si piata pentru desfacerea rebuturilor vestului. Pe de alta parte, aveti nevoie de sase ani pentru 100Km de autostrada???

 • Doua cicluri electorale, ne mai prostesc inca odata politicenii indiferent de culoarea politica.
  Eu nu votez nici un partid mare care a fost la guvernare pana acum ci voi vota un partid care va avea program verde in domeniul protectiei mediului, servicii publice si protectia consumatorului.
  PSD – PNL – ALDE – PMP – Partidul lui Ponta sau UDMR sunt toti la fel de toxici fiind ”o apa si-un pamant”.
  MOLDOVENI NU VOTATI NICI UN PARTID DIN CELE ENUMERATE MAI SUS PANA NU VEDETI CONSTRUIT PRIMUL KILOMETRU DE AUTOSTRADA IN MOLDOVA.
  Se construiesc autostrazi pentru Bucuresteni sa se duca sa se distreze iiar in Transilvania se construiesc doua, trei, patru autostrazi iar in Moldova nici una lasand-o la urma dupa ce le faci la toti autostrazi, izoland-o si mai mult.
  Disparitatea intre regiuni a crescut dela 24% la 33% in Moldova fata cat era prin anul 2000
  Moldoveni altoitii la vot sa-i usture

 • Prometheus, „voturile si castigatorii” se stabilesc in afara, noi NU votam nimic, iar faptul ca Transilvania are autostrazi in lucru iar Moldova nu, este ceva calculat, dorit. Moldova va avea doar pe hartie, nu prezinta interes nici pentru cei dinauntru, nici pentru cei dinafara. Sa mai adaugam si faptul ca judetele Moldovei se „mananca” intre ele, Bacaul fiind purtator de steag, iar politica Iasiului este de…Bahlui.

 • Sigur facem autostradă cu Movilă și Pilă la butoanele infrastructurii! Gogosile astea sa le spuneti la fraierii de la PNL ȘI PMP!

Adauga un comentariu