Local

Averea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de neatins! Soția, Mariana Daniela Fenechiu, a contestat sentința de partaj!

Publicat: 17 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Averea fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu de neatins Soția Mariana Daniela Fenechiu a contestat sentința de partaj
Averea fostului pușcăriaș Relu Fenechiu nu poate fi atinsă nici acum de către Fisc

Averea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este de neatins deocamdată. Soția acestuia, Mariana Daniela Fenechiu, a contestat sentința de partaj, astfel că procesul e departe de a fi încheiat. Deși a fost condamnat în urmă cu aproximativ 6 ani și obligat la plata unor prejudicii considerabile, Fiscul nu a reușit nici acum să recupereze sumele respective de la Relu Fenechiu

Averea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este deocamdată de neatins! Asta, după ce soția lui, Mariana Daniela Fenechiu, a contestat sentința de partaj, dată recent de judecătorii ieșeni. Acum, urmează ca procesul de partaj să fie reluat la instanța superioară. Astfel, Fiscul nu poate recupera nici acum prejudiciile din dosarele „Transformatorul” și „Siveco”.
Procesul de partaj dintre fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, și soția lui, Mariana Daniela, s-a încheiat pe 21 februarie 2020 la prima instanță. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus cum va fi împărțită averea familiei Fenechiu. Judecătoria Iași a admis în parte cererea formulată de Mariana Daniela în contradictoriu cu Relu Fenechiu.

Cum a fost împărțită averea fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu

Judecătorii au constatat că soții Mariana Daniela Fenechiu și Relu Fenechiu au dobândit în timpul căsătoriei, prin contribuție egală, în cota de 1/2 fiecare, următoarele bunuri comune: un imobil situat pe Aleea Teilor nr. 6, compus dintr-un teren cu suprafața de 1.567 mp și o casă de 343 mp, în valoare totală de 438.200 de euro, un autoturism BMW X6, în valoare de 36.449 de euro, imobilele construcții edificate pe terenul în suprafață de 2.000 mp situat pe strada Fundac Socola, nr. 9, în valoare totală de 70.862 de euro, sporul de valoare în cuantum de 93.075 de euro adus casei de pe Aleea Teilor, nr. 1 pe terenul cu suprafață de 1.101,30 mp și construcțiile edificate în timpul căsătoriei pe terenul cu suprafața de 1.101,30 mp de pe Aleea Teilor nr. 1, în valoare totală de 29.224 de euro.

Mai mult, judecătorii au constatat că valoarea masei partajabile este de 667.810 euro.

„Instanța îi atribuie reclamantei, în deplină proprietate, imobilul situat pe Aleea Teilor, nr. 6, compus din teren cu suprafața de 1.567 mp și casa în suprafață de 343 mp, în valoare totală de 438.200 de euro. Îi atribuie pârâtului, în deplină proprietate, autoturismul marca BMW X6, în valoare de 36.449 de euro, imobilele construcții edificate pe terenul de 2.000 mp de pe strada Fundac Socola, nr. 9, în valoare totală de 70.862 de euro, sporul de valoare în cuantum de 93.075 de euro adus casei de pe Aleea Teilor, nr. 1, construcțiile edificate în timpul căsătoriei pe terenul cu suprafața de 1.101,30 mp de pe Aleea Teilor, nr. 1, în valoare totală de 29.224 de euro”, au adăugat magistrații cu privire la averea familiei Fenechiu.

Soția, obligată să îi plătească o sultă fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu

Magistrații au obligat-o pe Mariana Fenechiu să îi achite fostului lider liberal Relu Fenechiu o sultă în valoare de 104.295 de euro în termen de trei luni de la data ramânerii definitive a sentinței. Totodată, soția fostului ministru al Transporturilor a fost obligată să plătească statului suma de 88.670,53 lei, de care a beneficiat cu titlu de ajutor public judiciar, sub forma reducerii taxei judiciare de timbru. În plus, Relu Fenechiu a fost obligat să îi achite nevestei suma de 99.305,42 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

„Instanța obligă reclamanta și pârâtul să îi plătească intervenientei (Servicii Energetice Moldova SA) suma de 10.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au subliniat judecătorii cu privire la averea familiei Fenechiu.

Fostul pușcăriaș Relu Fenechiu, obligat la plata unor prejudicii considerabile

După ce a fost condamnat în două dosare anticorupție și obligat la plata unor prejudicii, statul nu a reușit nici acum să recupereze banii de la Relu Fenechiu. Procesul de partajare privind averea, respectiv lichidarea regimului matrimonial a început pe 20 ianuarie 2016. Dosarul a fost inițiat de către Mariana Fenechiu, soția fostului pușcăriaș Relu Fenechiu, care a cerut în instanță împărțirea averii familiei. Ulterior, executarea silită a lui Relu Fenechiu a fost suspendată, ca urmare a unei decizii luate de Judecătoria Iași. Lichidatorul care administrează firma prejudiciată în dosarul „Transformatorul” obținuse executarea silită a mai multor proprietăți și bunuri aparținând fostului lider liberal.

După ce un birou de executori judecătorești a obținut executarea silită împotriva familiei lui Fenechiu, membrii acesteia au intentat mai multe acțiuni. Una dintre aceste acțiuni este chiar cea intentată la începutul anului 2016 de către Mariana Fenechiu. Din acest motiv, judecătorii au suspendat punerea în practică a executării silite până la finalizarea cererii de partaj.

Relu Fenechiu, pus la plata unor prejudicii, în două dosare penale

Magistrații au constatat că prejudiciul din dosarul „Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei și ar trebui recuperat în numele Servicii Energetice Moldova, prin intermediul lichidatorului judiciar. Mai mult, cuantumul despăgubirilor din dosarul „Siveco” a fost calculat de către anchetatori la suma de 4.075.080 de lei.
Fostul lider liberal Relu Fenechiu a fost condamnat în cele două dosare penale, el executând o parte din pedeapsa primită și, ulterior, fiind liberat din penitenciar. Pe lângă condamnarea primită, instanța l-a obligat pe fostul liberal la plata unor despăgubiri.

Dar Relu Fenechiu a deschis, la rândul său, în ultimii ani mai multe procese la Judecătoria Iași, prin care încearcă stoparea executărilor silite începute împotriva sa. Astfel, Fenechiu a dat în judecată ANAF și le-a cerut magistraților să admită contestația la executare, a tuturor actelor de executare, dar și a procesului-verbal de sechestru de pe 12 iulie 2017.

Adauga un comentariu