National

Avertisment al meteorologilor: Un val de frig loveşte România

Publicat: 30 oct. 2020
Oameni care pe stradă când ninge și bate vântul
Oameni care pe stradă când ninge și bate vântul

Meteorologii au lansat un avertisment în legătură cu valul de frig care va lovi România în următoarele zile. Vremea se răcește începând de vineri în cea mai mare parte a ţării, iar temperaturile scad şi cu 10 grade faţă de valorile din zilele anterioare.

În sud-estul ţării, maximele nu vor depăşi 17 grade Celsius. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar celelalte regiuni vor fi lovite de ploi. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, 30 octombrie, vremea se va răci, astfel că, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor apropia de cele normale pentru sfârşitul lunii octombrie.

Cerul va avea înnorări şi va ploua pe arii extinse în majoritatea zonelor. În jumătatea de est ploile vor fi mai frecvente în cursul zilei şi spre sfârşitul intervalului, iar în regiunile intracarpatice aria ploilor va fi în extindere seara şi noaptea.

Izolat se vor acumula cantităţi de apă de peste 15…25 l/mp. În zona montană, la peste1500 m altitudine, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla tare la munte, cu rafale de 80…90 km/h pe creste, dar se vaintensifica local şi temporar şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, în general de 55…60 km/h, în sudul Banatului şi în Oltenia.

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 17 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 şi 9 grade. Dimineaţa şi noaptea pe spaţii mici se va forma ceaţă.

La Bucureşti se va răci accentuat, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimă va fi de 5…7 grade. Cerul va avea înnorări şi va ploua în special în prima parte a zilei şi din nou spre sfârşitul nopţii. Vântul va sufla în general moderat.

Avertisment al meteorologilor: Ninsori și lapoviță

Sâmbătă, 31 octombrie, se face şi mai frig. Valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit la această dată în nord-estul ţării şi în general apropiată de normal în rest, astfel că maximele se vor încadra între 7 grade în nordul Moldovei şi 17 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei. Pe parcursul zilei, în Oltenia şi vestul Munteniei cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua slab, dar în celelalte regiuni vor fi înnorări şi pe arii extinse ploi în general moderate cantitativ.

În zona montană, în special la altitudini de peste 1500 m, vor fi ninsori şi lapoviţă. Noaptea cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi ploiizolate. Vântul va continua să sufle tare la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste şi va avea intensificări locale şi temporare şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, de 55…65 km/h, în regiunile sud-vestice şi pe litoral.Temperaturile minime vor fi cuprinse între -2 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade în sud-vestul Olteniei. Pe spaţii mici dimineaţa şi cu caracter local în cursul nopţii se va forma ceaţă. În Capitală, valorile termice se vor situa în jurul celor normale la sfârşitul lunii octombrie; temperatura maximă va fi de 14…16 grade, iar cea minimă de 4…6 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi trecător ploi slabe, mai ales în oreleserii. Vântul va sufla moderat, cu intensificări de 35…45 km/h în cursul zilei. Spre sfârşitul intervalului va creşteprobabilitatea de a se forma ceaţă.

Început de noiembrie cu ploi

Duminică, în prima zi a lunii noiembrie, valorile termice diurne se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii noiembrie, iar noaptea vremea va fi relativ rece în majoritatea zonelor. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 16 grade, iar cele minime între -1 şi 5 grade, mai scăzute în depresiuni, dar şi uşor mai ridicate în extremitatea de est. În regiunile estice, vor fi înnorări, pe alocuri va ploua, iar vântul va avea intensificări, mai ales pe parcursul zilei. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase, pealocuri se va semnala ceaţă.

În Bucureşti, vremea va fi în general frumoasă, iar valorile termice vor fi apropiate de cele specifice la începutul lunii noiembrie.Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar ceaminimă, mai scăzută decât în nopţile precedente, de 2…4 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Adauga un comentariu