International

Avertisment MAE pentru români privind Grecia: „Pericol iminent!“

Publicat: 04 sept. 2020
Păduri cuprinse de incendiu in Grecia
Avertisment MAE pentru români privind incendii în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru românii care sunt sau ajung în Grecia. Vineri, există pericolul iminent de producere de incendii de vegetație în mai multe regiuni.

Informarea MAE vine ca urmare a unei avertizări emise de autoritățile elene privind un incendiu pentru ziua de vineri, 4 septembrie 2020.

Din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic, există pericolul iminent de producere de incendii de vegetație în următoarele regiuni: Attica și în apropierea capitalei Atena; Grecia centrală (Evia, Viotia); Regiunea Mării Ionice (Corfu, Kefalonia, Zakynthos); Grecia de Vest (Achaia, Ilia); Regiunea Pelopones (Messinia); Tesalia (Magnesia, Sporades); Regiunea Macedonia (Salonic Halkidiki); Nordul Mării Egee (Chios, Samos, Ikaria); Sudul Mării Egee (Rodos).

Avertisment MAE pentru români privind Grecia

În avertisment emis de MAE se precizează că românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) și cel al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Stare de alertă în Grecia

Din cauza cresterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Grecia a intrat din nou în stare de alertă.

În stare de alertă se află din nou serviciile sanitare elene, după creşterea bruscă a cazurilor de coronavirus în mai multe regiuni ale ţării, multe dintre ele fiind destinaţii turistice aglomerate.

După oraşul Hania, şi oraşul Heraklion din Insula Creta a fost plasat în carantină pentru următoarele 15 zile, precum şi examenele din sesiunea de restanţă din toamnă la Universitatea din Creta au fost suspendate din acelaşi motiv.

La Atena şi la Salonic sunt în vigoare măsuri speciale de funcţionare a barurilor şi a restaurantelor.

Serviciul pentru Protecţia Civilă a hotărât să revină la informarea zilnică a publicului, în condiţiile în care a observat că există o relaxare excesivă a măsurilor de protecţie, mai ales în rândul tineretului. Ministrul educaţiei şi cultelor, Niki Kerameus, a anunţat astăzi data începerii anului şcolar în condiţii de pandemie şi a făcut apel la părinţi să readucă copiii din vacanţă pentru ca aceştia să evite o eventuală contaminare în tabere sau localităţile de vacanţă înainte de a se întoarce la şcoală.

Școala începe mai târziu

Noul an şcolar va începe în Grecia pe 14 septembrie, cu o săptămână mai târziu decât era programat iniţial.

În şcolile din Grecia vor fi urmate reguli foarte stricte. Dincolo de protocoalele de sanitare care vor fi aplicate, se prevede şi program zilnic prelungit pentru clasele primare, pentru a se reduce la maxim contactul copiilor cu persoanele vulnerabile din familie. Autorităţile au anunţat că fiecare elev va primi gratuit câte două măşti din pânză şi un termos personal.

Elevii care nu vor purta mască vor fi sancţionaţi. Aceștia nu vor putea participa la cursuri şi la activităţile şcolare şi vor lua absenţe pentru ziua respectivă.

Adauga un comentariu