National

Avertismentul meteorologilor: Frigul loveşte România!

Publicat: 06 nov. 2020
femeie îmbrăcată gros merge pe stradă
Meteorologii anunță zile friguroase

Meteorologii avertizează că în următoarele trei zile România va fi lovită de un val de frig, iar temperaturile vor fi apropiate de normalul perioadei.

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă maxime de 15 grade în sud-estul ţării, precipitaţii mixte la munte şi ploi în restul regiunilor. De duminică se încălzeşte.

Conform ANM, vineri, 6 noiembrie, valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Ziua, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile sud-vestice (dar numai izolat şi trecător va ploua slab în special în zonele montane aferente), precum şi în cele nord-estice.

Pe parcursul nopţii nebulozitatea joasă va fi în extindere peste estul, sud-estul şi parţial sudul ţării, iar în Moldova va fi asociată, trecător, cu burniţă, în timp ce în rest cerul va fi mai mult degajat. Vântul va avea unele intensificări la munte, la altitudini mari, în special în Carpaţii Meridionali, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h şi va sufla în general moderat, ziua, în regiunile estice.

Temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 16 grade, iar cele minime între 0 şi 9 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri în zonele joase se va semnala ceaţă. În Bucureşti, va fi normală termic pentru această dată. Cerul va avea unele înnorări în prima parte a zilei şi din nou în a doua parte a nopţii – când va creşte probabilitatea de ceaţă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 13…15 grade, iar minima de 3…5 grade.

Avertismentul meteorologilor: Burniță pe văile din Moldova

Sâmbătă, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii noiembrie şi local, în special la deal şi la munte, chiar mai ridicate decât mediile multianuale. Cerul va fi variabil, dar în zonele joase de relief va fi nebulozitate joasă şi local ceaţă dimineaţa şi noaptea, însă pe spaţii mici persistente în mare parte din interval şi asociate cu burniţă, cu probabilitate mai mare în sudul Olteniei şi al Munteniei şi în depresiunile şi pe văile din Moldova şi Transilvania. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 şi 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 şi 6 grade, mai coborâte în depresiuni, până în jurul a -5 grade în cele din estul Transilvaniei, dar şi uşor mai ridicate în Dealurile de Vest şi pe litoral.

Valorile termice vor fi şi în Capitală apropiate de cele normale în această perioadă din an; temperatura maximă va fi de 13…14 grade, iar cea minimă de 2…5 grade. La începutul zilei şi noaptea va fi nebulozitate de plafon jos şi vor fi condiţii de ceaţă, iar în orele amiezii cerul va deveni variabil. Vântul va sufla slab.

De duminică, vremea se încălzește

Conform meteorologilor, duminică, 8 noiembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată în special la deal şi la munte, iar în zonele joase de relief valorile termice vor fi mai apropiate de normele perioadei. Cu precădere la începutul zilei şi noaptea, în zonele joase de relief vor fi nori de plafon jos şi local ceaţă, asociate izolat cu burniţă, izolat persistente. În restul teritoriului şi al timpului, cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 16 grade, cu valori mai scăzute în zonele cu ceaţă şi nebulozitate persistentă, dar şi mai ridicate la deal, până în jurul a 19 grade, cu precădere în Subcarpaţii de Curbură; minimele termice vor fi cuprinse între -1 şi 6 grade, mai coborâte în depresiunile intramontane, spre -5 grade, dar şi mai ridicate în zonele deluroase şi pe litoral.   În Bucureşti, temperatura aerului va avea în continuare valori în jurul celor specifice în prima decadă a lunii noiembrie, cu o maximă de 12…14 grade şi o minimă de 2…5 grade.

Adauga un comentariu