Actualitate

Avertismentul profesorului Răzvan Cherecheș: „Vom ajunge la 2.000 de cazuri pe zi. Este irațional ce face Guvernul!“

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertismentul profesorului Răzvan Cherecheș Vom ajunge la 2.000 de cazuri pe zi. Este irațional ce face Guvernul
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș și-a dat demisia din funția de Consilier Onorific din cadrul Ministerului Sănătății

 Profesorul Răzvan Cherecheș a lansat un avertisment în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Expertul în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj spune că în spune că, în maxim două săptămâni, România va ajunge la 2000 de cazuri COVID-19 pe zi.

„Cei care vin la spital și au simptome trebuie tratați ca și cum ar fi deja infectați. Nu putem să ne permitem să continuăm să îi testăm, să așteptăm câteva zile și în felul ăsta nu avansăm nicăieri, ne îndreptăm, fără îndoială, către un lockdown nou. Eu zic că, în maxim două săptămâni, ajungem la 2000 de cazuri pe zi“, a spus Răzvan Cherecheș.

Avertismentul profesorului Răzvan Cherecheș: Testați populația „santinelă“!

Profesorul Răzvan Cherecheș consider că Guvernul a eșuat în încercarea de a crește capacitatea de testare, iar el propune ca săptămânal să fie testate populațiile „santinelă“.

„Capacitatea noastră de testare este limitată și Guvernul eșuează în a crește capacitatea de testare, după cum vedem. În aceste condiții, singura variantă disponibilă ar fi să testeze săptămânal populațiile santinelă, populațiile care sunt în contact cu număr mare de oameni – personal medical, șofer de autobuz, angajați în supermarketuri – și care, unul singur dintre ei dacă se infectează, constituie un focar semnificativ pentru viitor. Astfel ne putem da seama – dacă crește numărul de medici și asistente, crește numărul celor infectați“, precizează expertul în sănătate publică.

Ajutăm Grecia și alte țări

Răzvan Cherecheș pune lipsa de creștere a capacității de testare pe seama conflictului dintre prioritățile politicienilor și cele ale sănătății publice.

”Este complet irațional să prioritizezi testarea persoanelor care pleacă în concediu în afara țării, mai ales în condițiile în care economia a fost afectată de pandemie. Noi îi prioritizăm pe cei care pleacă să își lase banii în altă țară, în loc să încurajăm populația să își facă concediile în țară și să continuăm să-i testăm pe cei care sunt vulnerabili ca să protejăm populația noastră“, susține Răzvan Cherecheș.  

Expertul în sănătate publică consideră că prioritizându-i pe cei care pleacă în concediu, îi facem un serviciu Greciei și altor țări, în timp ce ne facem un deserviciu nouă.

„Aici este mai degrabă orientarea spre câștigarea de voturi decât protejarea propriei populații“, a menționat Răzvan Cherecheș.

Raed Arafat crede că există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps!

Secretarul de stat Raed Arafat a lansat un avertisment dur, spunând că există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră că situaţia nu este sub control în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei, mai ales în unele zone ale ţării.

„Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a zis Raed Arafat.

Medicul a spus că sistemul medical ar putea intra în colaps ân anumite condiții.

„În cazul unor situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim. Există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps!”, avertizează Raed Arafat.

Adauga un comentariu