Prima pagină » International » Avertismentul Rusiei nu va împiedica aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Avertismentul Rusiei nu va împiedica aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

28 apr. 2022, 14:42,
în International

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO se va desfăşura rapid, dacă ele vor decide să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat joi,28 aprilie, Jens Stoltenberg, secretarul general al organizaţiei.

Subiectul aderării celor două ţări a fost abordat în timpul întrevederii de la Bruxelles cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, drapel NATO

Jens Stoltenberg a mai adăugat că intenţionează să discute în cursul zilei cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO se va face rapid

Jens Stoltenberg a precizat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO se va face uşor şi rapid, dacă ele vor solicita să primească statutul de membru.

”Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid”, a declarat Stoltenberg .

Șeful NATO a mai adăugat că intenţionează să discute în cursul zilei cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö și totodată, s-a declarat convins că pot fi găsite soluţii pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare şi cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.

aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, seful NATO impreuna cu sefii de stat ai Finalndei si Suediei

Şeful NATO a precizat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO se va face uşor şi rapid, dacă ele vor solicita să primească statutul de membru

Invazia militară rusă în Ucraina a schimbat multe ideologii

În contextul în care Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică, Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava să Kaliningrad,aflată între Polonia şi Lituania.

În acest sens, amintim că Finlanda şi Suedia sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.

O bună perioadă de timp, Finlanda s-a opus opţiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, care are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie realizate din pricina conflictului militar ucraineano-rus arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere masivă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă.

În prezent, NATO are 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană, iar ţările membre ale UE care nu au aderat până acum la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, drapelurile Suediei si Finlandei

În acest sens, amintim că Finlanda şi Suedia sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’

Croaţia impune condiții pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

În acest context, precizăm că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO poate fi discutată, dar este „o aventură foarte periculoasă” a precizat liderul croat. Preşedintele Zoran Milanovic a declarat pentru presa din ţara sa că Parlamentul „nu trebuie să ratifice aderarea niciunui stat la NATO” până la modificarea legii respective. Milanovic a recunoscut că el nu va putea decide de unul singur în ceea ce priveşte aderarea celor două state nordice, pe care însă a numit-o „şarlatanism foarte periculos”.

„Din partea mea, să le lăsăm să se alăture NATO… dar, până când problema legii electorale în Bosnia-Herţegovina nu va fi rezolvată, până când americanii, englezii, germanii, dacă pot şi vor, nu îi forţează (pe oficialii bosniaci) să modifice legea electorală în următoarele şase luni şi le dau croaţilor drepturile lor fundamentale, Saborul (parlamentul croat, n.red.) nu trebuie să ratifice aderarea nimănui la NATO”, a afirmat preşedintele Milanovic.

Preşedintele croat a mai adăugat că el doreşte doar ca Finlanda şi Suedia „să le spună americanilor să rezolve această” problemă.

„În opinia mea, este în interesul naţional vital al statului croat, al naţiunii şi poporului croat ca Bosnia şi Herţegovina să fie un stat funcţional”, a subliniat Zoran Milanovic.

În această ordine de idei, Jens Stoltenberg a precizat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO se va desfăşura rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`