Prima pagină » Actualitate » Avertismentul secretarului general al ONU: antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în creștere

Avertismentul secretarului general al ONU: antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în creștere

23 nov. 2022, 13:00, 3 ,
în Actualitate

Avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de marţi, 22 noiembrie, este împotriva „retoricii periculoase” care alimentează ameninţările nucleare în lume, în cursul unui forum internaţional în Maroc consacrat „dialogului civilizaţiilor”.

„Diviziunile crescânde ameninţă pacea şi securitatea mondiale, provocând noi confruntări şi făcând cu atât mai dificilă rezolvarea vechilor conflicte”, a declarat jurnaliştilor Guterres în cadrul unui forum al Alianţei civilizaţiilor Naţiunilor Unite (UNAOC), organizat la Fes (nord-estul Marocului).

Secretarul general al Naţiunilor Unite a denunţat „forţele discordiei” şi trezirea „vechilor demoni”

Avertismentul secretarului general al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează, deoarece „o retorică periculoasă face să crească tensiunile nucleare”, într-un moment în care Occidentul acuză Moscova că agită ameninţarea unui război atomic cu scopul de a-l descuraja să susţină Ucraina, ţară în care Rusia desfăşoară o ofensivă militară de la sfârşitul lunii februarie.

„În acest timp, noi ne apropiem periculos de prăpastia climatică şi discursurile urii, iar dezinformarea proliferează”, şi-a exprimat regretul Guterres.

În acest cadru de idei, secretarul general al Naţiunilor Unite a denunţat „forţele discordiei” şi trezirea „vechilor demoni”: antisemitismul, sectarismul antimusulman, persecuţiile creştinilor, xenofobia şi rasismul.

„În această lume tulbure, noi trebuie să calmăm tensiunile, să favorizăm incluziunea şi coeziunea socială şi să facem să se dezvolte societăţi mai unite şi mai reziliente”, a pledat el.

Organizat de Spania şi de Turcia, cel de-al 9-lea forum UNAOC s-a deschis marţi, 22 noiembrie, în capitala spirituală a Marocului cu tema „A trăi împreună ca o singură umanitate”.

Forumul, la care participă  diverși miniştri şi personalităţi, se desfăşoară pentru prima oară pe continentul african şi se va încheia miercuri, 23 noiembrie, printr-o „Declaraţie de la Fes”.

Menționăm că alianţa civilizaţiilor are misiunea de a promova dialogul şi cooperarea între comunităţi, culturi şi religii.

Rezultatele unei convorbiri cu Vladimir Putin

Într-un alt șir de idei, reamintim că în luna septembrie, secretarul general al ONU, după o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, a precizat că „suntem departe de sfârșitul războiului”, precizând că nu este avută în vedere în acest moment o încetare a focului și nu știe ce se va întâmpla.

„O încetare a focului nu este avută în vedere. Aș minți dacă aș spune că se va întâmpla”, a declarat Antonio Guterres.

Diplomatul a mai declarat la acea vreme că a discutat cu Putin despre o varietate de probleme, inclusiv despre acordul privind cerealele și posibilitatea exporturilor rusești, dar a avertizat că există obstacole în calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești.

„Riscăm să ne confruntăm cu lipsa de alimente în lume mai târziu în acest an”, a spus Antonio Guterres.

Cei doi au discutat și despre prizonierii de război, iar secretarul general Guterres l-a citat pe președintele Putin spunând că nu vor exista obstacole din partea Rusiei în ceea ce privește grupul de experți care desfășoară o misiune de anchetă privind atacul de luna trecută asupra închisorii din regiunea ocupată de Rusia din estul Ucrainei.

De altfel, Guterres a anunțat că a discutat cu Vladimir Putin inclusiv despre centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Acum însă, avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres,  este strict legat de o escaladare a acestor „retorici periculoase” care alimentează ameninţările nucleare în lume.

Comentarii
  • Normal ca e in crestere. Antisemitismul, xenofobia şi rasismul este egala cu prostia si lipsa educatiei. Sunt din ce in ce mai multi prosti si inculți de aia.

  • Problema adevărată este că sunt mai multi oameni vânduți ca sclavi de cât a fost vreo dată în istoria recentă.

  • Cât la sută din români au asimilat cocalarismul ascultand manele? Noii rromi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`