National

Avertismentul unui epidemiolog: „În luna august, am putea avea 800 de infecţii noi pe zi“

Publicat: 06 iul. 2020
ALT=
Avertismentul unui epidemiolog: „În luna august, am putea avea 800 de infecţii noi pe zi“

Avertismentul unui epidemiolog! Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a atars atenția că dacă nu respectăm regulile sanitare, numărul cazurilor noi de coronavirus va continua să crească. În aceste condiții, numărul de cazuri no ide COVID-19 s-ar putea dubla luna viitoare, până la 800 de raportări pe zi, avertizează.

„Vorbim de lucruri logice până la urmă. Vorbim de un raport între măsurile care s-au relaxat și felul în care populația a înțeles să respecte sau să nu respecte aceste măsuri, așa relaxate cum sunt. În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri”, a declarat medicul Emilian Popovici.

Acesta a precizat că de la începutul lunii iunie, s-a ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Epidemiologul reamintește că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei

„Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu, și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona“, a precizat Emilian Popovici.

Avertismentul unui epidemiolog: „Va crește număruil de cazuri în ATI!“

În aceste condiții, epidemiologul consideră că dacă această situație va persista există un mare pericol ca în septembrie numărul de cazuri noi de COVID-19 să cdrească.

„Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a adăugat specialistul.

Raed Arafat: „Suntem pe un trend crescător!“

Și șeful DSU, Raed Arafat, avertizează că numărul persoanelor infectate cu trendul numărului de cazuri de COVID-19 este ascendent. Arafat avertizează că doar dacă sunt respectate regulile de bază, situația poate fi controlată.

„Noi acum suntem pe un trend crescător din păcate și totul depinde de cum ne raportăm la acest virus. Dacă ne izolăm de aglomerațîi, dacă purtăm mască, dacă igiena este respectată, dacă sunt respectate regulile de bază putem controla situația. Dacă nu, este posibil că situația să scape de sub control.

Să nu expunem alte persoane la risc! Să nu ascultăm dezinformările care pun problema ca și cum cel autizolat este în pușcărie. Încercăm să protejăm comunitatea și chiar pe persoana respectivă. Să respecte mai departe regulile de izolare din simț civic, dacă se poate, și să lase la o aprte toate aceste dispute pe linie politică. Aici vorbim de o boală care se transmite, care îi poate pune pe unii în risc vital, să-și piardă viață, să ajungă la terapie intensivă și să nu iasă de acolo”, a declarat Raed Arafat.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a menționat că a fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantinarea și izolarea. De asemenea, ministrul spunea că se așteaptă ca numărul de cazuri să crească.

Adauga un comentariu