Actualitate

Avocatul Gheorghe Piperea, despre numirea noului premier. Când trebuie să facă președintele Klaus Iohannis anunțul

Publicat: 16 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avocatul Gheorghe Piperea despre numirea noului premier. Când trebuie să facă președintele Klaus Iohannis anunțul
Avocatul Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a vorbit despre numirea noului pemier. Gheorgeh Piperea a spus că, potrivit legii, președintele Klaus Iohannis ar trebui să numească un nou premier „la maximum 45 de zile de la data demisiei lui Orban. Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru pe 7 decembrie.

„Mai întâi, trebuie să se constituie Camera și Senatul, să fie validat Parlamentul și abia după aceea să se purceadă la procedurile privitoare la instaurarea Guvernului. Sunt 45 de zile conform legii și Constituției, sub sancțiunea alegerilor anticipate. Există risc de alegeri anticipate dacă nu se întâmplă validarea Guvernului în 45 de zile”, a declarat Gheorghe Piperea.

Ce spunea Klaus Iohannis după prima rundă de consultări

După consultările de luni, 14 decembrie, de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern” și că va mai urma cel puțin o nouă rundă de consultări.

Pe masa lui Klaus Iohannis au fost patru propuneri de premieri: PSD – Alexandru Rafila, PNL – Florin Cîțu, USR-PLUS: Dacian Cioloș, AUR: Călin Georgescu.

USR-Plus discută propunerea lui Ludovic Orban ca el să fie iar premier. Negocierile se reiau oficial joi, 17 decembrie.

Decret pentru convocarea Parlamentului

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 16 decembrie, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 6 decembrie 2020, în ziua de luni, 21 decembrie 2020, ora 12:00, la Palatul Parlamentului.

Actualul legislativ a avut ultima zi de activitate parlamentară. În Camera Deputaților, puțini aleși au fost prezenți fizic la ședința de plen. Pentru unii dintre ei a fost ultima ocazie să între în Palatul Parlamentul în calitate de deputat.

Mulți dintre actualii parlamentari nu se vor mai regăși în viitorul legislativ, așa că au profitat de ultima ședință de plen pentru a imortaliza momentul. Înainte de începerea dezbaterilor, deputații și-au făcut selfie-uri cu colegii.

La sfârșitul acestei săptămâni parlamentarii aleși pe 6 decembrie încep procedurile pentru preluarea mandatelor.

Șeful statului a a anunțat încă de luni că într-o săptămână va convoca noul Parlament.

„Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare. Luni se va constitui noul Parlament”, a afirmat şeful statului.

PSD are cele mai multe mandate

Noul Parlament va fi format din reprezentanţi ai PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

Potrivit rezultatelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor.

Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

„În continuare, la nivelul fiecărei circumscripţii electorale, se vor atribui nominal mandatele de senator şi deputat. După acordarea mandatelor de deputat organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, Biroul Electoral Central va publica rezultatul final al alegerilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Mircea Preoţescu.

Adauga un comentariu