Titlurile zilei

Avocatul ieșean Dragomir Tomașeschi a scăpat de pedeapsă într-un dosar de mărturie mincinoasă! Înalta Curte i-a anulat condamnarea în mod definitiv!

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avocatul ieșean Dragomir Tomașeschi a scăpat de pedeapsă într-un dosar de mărturie mincinoasă Înalta Curte i-a anulat condamnarea în mod definitiv

Ex-prefectul de Iași Dragomir Tomașeschi a scăpat ieri de pedeapsă. Acesta fusese condamnat inițial la șase luni de închisoare, cu executare, pentru mărturie mincinoasă

Judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au pus punct dosarului fostului prefect și actualului avocat Dragomir Sava Tomașeschi.

„Instanța admite apelul declarat de inculpatul Tomașeschi Sava Dragomir împotriva sențintei Curții de Apel Iași. Renunță la aplicarea pedepsei față de inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Aplică un avertisment inculpatului. Menține celelalte dispoziții ale sentinței. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Avădanei Constantin. Definitivă”, au menționat judecătorii din cadrul ÎCCJ.

Amintim că, în urmă cu aproximativ un an, Dragomir Tomașeschi fusese condamnat de Curtea de Apel Iași la șase luni de închisoare, cu executare. De asemenea, instanța de fond l-a condamnat pe Constantin Avădanei la 11 ani și șase luni de închisoare.

De unde a pornit totul

Procurorii ieșeni au dispus trimiterea în judecată a actualului avocat Dragomir Sava Tomașeschi și a lui Constantin Avădanei, pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii au precizat că, în zilele de 28 aprilie și 26 mai 2014, cu ocazia audierii în calitate de martori într-un dosar penal al Tribunalului Iași, Tomașeschi și Avădanei ar fi făcut afirmații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale în legătură cu care au fost întrebați.

„Inculpații au susținut, în calitate de martori, în mod nereal, că polițiștii din escortă l-au agresat fizic și verbal, la intrarea în Tribunalul Iași, pe inculpatul Clapon Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv, iar persoana privată de libertate, deși a fost agresată, nu ar fi adresat amenințări polițiștilor”, au precizat procurorii.

De asemenea, magistrații au mai susținut că Tomașeschi ar fi denaturat adevărul pentru a-l ajuta pe individul acuzat de ultraj. La rândul său, avocatul ieșean a afirmat că nu a dat declarații mincinoase. Acesta a contestat decizia primei instanțe, declarându-se extrem de surprins de faptul că judecătorii Curții de Apel Iași îl condamnaseră cu executare.
Contactat telefonic de reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, avocatul a susținut că este mulțumit de sentința dată de magistrații din cadrul ÎCCJ.

„Eu vreau să le mulțumesc judecătorilor de la Înalta Curte. Eu speram la o decizie de achitare. A fost dată o soluție „solomonică”, dar, una peste alta, sunt extrem de mulțumit, deoarece sentința putea fi și altfel. Acum cred că s-a demonstrat că decizia primei instanțe, respectiv a Curții de Apel Iași, a fost una greșită. Nu există niciun fel de repercusiune pe care această soluție definitivă să o aibă asupra mea sau asupra activității mele. Repet: sunt mulțumit pentru că judecătorii de la Înalta Curte au dovedit că au citit cu adevărat dosarul!”, a declarat aseară Dragomir Sava Tomașeschi.

Adauga un comentariu