Actualitate

Avocatul Poporului răspunde la petiţiile primite pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G

Publicat: 09 sept. 2020
Avocatul Poporului răspunde la petiţiile primite pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G
Avocatul Poporului răspunde la petiţiile primite pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G

Avocatul Poporului răspunde la petiţiile primite pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G. Instituţia transmite că nu a fost invitată la dezbaterea publică de pe 24 august şi cere lămuriri Guvernului.

„În ceea ce privește petițiile ce vizează aspecte legate de dezbaterea organizată în data de 24 august 2020 referitoare la Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G, înregistrate pe adresa Instituției Avocatul Poporului în data de 17 și 26 august 2020, precizăm că instituția Avocatul Poporului nu a fost invitată la respectiva dezbatere, în acest sens solicitând clarificări Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și minuta acestei dezbateri”, transmite Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului răspunde la petiţiile primite pe tema proiectului de lege privind tehnologia 5G

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a organizat pe 24 august 2020 o dezbatere publică asupra proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes national și condițiile implementării rețelelor 5G.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a lansat în consultare publică acest proiect de lege în data de 4 august. Proiectul prevede că producătorii de tehnologii, echipamente şi programe software care vor fi utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G vor fi obligaţi să obţină un document de autorizare din partea primului ministru. Această autorizare va fi emisă în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).

Solicitarea pentru obţinerea autorizării se va depune la Ministerul Transporturilor, Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi va fi transmisă de îndată la CSAT. Solicitarea va cuprinde datele de identificare, structura de acţionariat a producătorului şi a grupului de societăţi din care face parte, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ patru condiţii: nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; are o structură transparentă a acţionariatului; nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică; se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Conform proiectului, emiterea avizului va fi fundamentată pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi a apărării naţionale. Solicitarea pentru obţinerea autorizării va fi respinsă prin decizie a prim-ministrului, în situaţia în care avizul CSAT va fi unul negativ.

Academia Română este îngrijorată! Tehnologia 5G ne poate pune în pericol viețile

Academia Română și-a arătat temerea privind tehnologia 5G și ceea ce ea poate aduce negativ asupra sănătăţii publice. De asemenea, Academia consideră că aceasta este o temă de interes național, în contextul în care 5G a fost aprobat pentru implementare în România.

„Atragem atenţia că expunerea populaţiei la radiaţia de radiofrecvenţe de mare putere în Europa şi, implicit, în ţara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea ştiinţifică la nivel mondial”, se arată în comunicatul forului.

Conform oamenilor de știință, viitoarele staţii 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generaţiilor deja în funcţiune. Astfel, se dezvoltă un ocean artificial de radiaţii milimetrice de înaltă frecvenţă (30-300 GHz), cu imens potenţial de risc, pe termen mediu, asupra vieţii, mai adaugă academicienii.

Comentarii
  • far 5g in Romania, Guvernul trebuia sa organizeze si o consultare publica cu cetatenii ca doar cetatenii tarii vor muri de toate bolile , Guvernul nu va muri dar ne ucide pe noi contribuabilii. Cum este posibil ca Guvernul sa adopte o HOTARARE de implementare a TEHNOLOGIEI 5G CARE PRACTIC VINE DE LA CHINA? IMBOGATIM CHINA SI TOTODATA UCCIDEM POPORUL ROMAN SI CU 5G NU AJUNGE PANDEMIA CHINEZA CATI MORTI A FACUT IN LUME SI IN TARA NOASTRA SI TOATE CELELALTE NENOROCIRI MONDIALE DIN CAUZA PANDEMIEI CHINEZE ? CHIAR UN GUVERN FACE TOATE PROSTIILE IN TARA ASTA SI NOI CETATENII ROMANIEI NU AVEM NIMIC DE SPUS NU EXISTAM???????

  • de unde pana unde un avocat are cunostinte despre reteaua informatica 5G ?
    cei care se opun nu doresc ca ROMANIA sa aiba trafic de internet performat pentru transmiterea datelor catre institutii publice fara sa mai stam la cozi km.
    radiatiile ACTUALE care inconjoara planeta nu ocolesc ROMANIA asa ca, nu mai bateti campii.

Adauga un comentariu