Culinar

Baigli cu nucă. Rețeta ungurească pentru cozonăcei sub formă de ruladă

Publicat: 20 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Baigli cu nucă. Rețeta ungurească pentru cozonăcei sub formă de ruladă
Baigli cu nucă sunt delicioși, aromați și ideali de pregătit la mesele festive.

Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti acasă baigli cu nucă. Acesta este un cozonac unguresc făcut ca o ruladă și umplut cu două tipuri de compoziții, una de mac și una de nucă. Baigli cu nucă este ideal de făcut la mesele de sărbătoare în familie alături de alte bucate alese. Iată rețeta ungurească pentru cozonăcei sub formă de ruladă.

Baigli cu nucă

Când vine vorba de gustosul cozonac de casă, rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după gust și preferințe. Pe lângă tradiționalul cozonac făcut cu aluat fraged și umplut cu nucă, rahat, cacao și stafide, putem face și un cozonac rafinat și spectaculos după o rețetă ungurească.

Pe placul multora dintre noi este deliciosul baigli cu nucă. Acesta este un cozonac unguresc umplut cu mac și nucă și făcut sub formă de ruladă. Rețeta poate părea complicată, însă dacă ținem cont de câteva trucuri și folosim ingrediente de calitate, la final ne vom răsfăța papilele gustative.

Baigli cu nucă poate fi pregătit și pentru masa de Crăciun sau de Revelion alături de alte bucate alese. Pe lângă acest desert putem face pentru cei dragi și o prăjitură Albă ca Zăpada, cremoasă și aromată. La fel de bine putem face și niște fursecuri pentru masa de sărbători.

Dacă vrem să îi cucerim pe cei dragi cu un desert inedit, rafinat și spectaculos, putem face un baigli cu nucă. Acesta merge de minune la orice masă și la orice ocazie, iar rețeta poate fi adaptată după gust și preferințe.

Rețeta cu care vom pregăti un adevărat deliciu

Pentru un baigli cu nucă vom avea nevoie de 500 g de făină, 250 g de unt, 2 ouă, 100 ml de lapte, 50 g de zahăr pudră vanilat, 20 g de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie, 1 vârf de linguriță de sare, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru umplutura cu mac vom folosi 275 g de semințe de mac, 150 g de zahăr, 200 ml de lapte și 1 linguriță de scorțișoară. Pentru umplutura cu nucă vom avea nevoie de 275 g de nucă măcinată, 150 g de zahăr, 200 ml de lapte și 1 linguriță de scorțișoară.

Mai întâi vom pregăti aluatul pentru cozonacul unguresc. Se pune făina într-un vas și se adaugă drojdia proaspătă amestecată cu o linguriță de zahăr și 3 linguri de lapte cald. Într-un alt bol se amestecă untul cu un praf de sare și cu zahărul pudră. După aceea se adaugă gălbenușurile și coaja rasă de lămâie.

Se toarnă compoziția din bol în vasul cu făină apoi se adaugă treptat laptele cald și se amestecă foarte bine apoi se începe frământarea aluatului pentru deliciosul baigli cu nucă. Se împachetează aluatul în folie alimentară și se dă la frigider. Între timp vom pregăti umplutura de mac și umplutura de nucă. În două cratițe se pun câte 75 de g de zahăr apoi se toarnă câte 100 ml de lapte. Se macină foarte fin nuca și macul. Se pun cratițele pe foc și se lasă până când laptele ajunge la punctul de fierbere.

Într-o cratiță se pune nuca măcinată și jumătate din cantitatea de scorțișoară, iar în cealaltă cratiță macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Ultimul pas constă în asamblarea cozonacului unguresc. Se împarte aluatul în două bucăți  și se întind foarte bine. Peste o foaie de aluat se pune compoziția de mac, iar pe cealaltă compoziția de nucă. Se rulează cele două foi de aluat și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Într-un bol se amestecă un gălbenuș de ou cu puțin lapte apoi se vor unge cele două rulade. Peste rulada cu mac se presară mac deasupra, iar peste cea cu nucă putem pune fulgi de migdale sau fulgi de cocos. Cozonacii ungurești se coc timp de 40 de minute, iar când sunt gata se scot, se lasă puțin la răcit și se feliază pentru a fi serviți. Baigli cu nucă sunt delicioși, aromați și ideali de pregătit la mesele festive.

Adauga un comentariu