Local

Baldachinul raclei Sfintei Cuvioase Parascheva nu va fi împodobit cu flori, astăzi

Publicat: 07 oct. 2020
Baldachinul raclei Sfintei Cuvioase Parascheva nu va fi ornat cu flori
Baldachinul raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

Baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi unde va fi depusă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi împodobit azi cu flori, ci atunci când se va decide că este necesar ca racla să fie scoasă afară. Acest fapt este condiționat de o creștere semnificativă a numărului de pelerini, transmit reprezentanţii Mitropoliei.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2020. Curtea Mitropoliei devine cel mai păzit loc din municipiul Iași!

Situație specială la pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020. Miile de credincioși care vin din alte zone ale țării și chiar din localitățile județului Iași nu vor mai putea să intre în curtea Catedralei Mitropolitane pe perioada hramului Cuvioasei. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a limitat pelerinajul doar la locuitorii municipiului Iași. Autoritățile ieșene vor institui filtre la intrările în municipiu, iar credincioșii care vin să se roage la racla Cuvioasei vor fi legitimați. Ieri, 6 octombrie 2020, credincioși din întreaga țară continuau să sosească în curtea Catedralei Mitropolitane. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în lăcașul de cult

Perinajul la Cuvioasa Parascheva din acest an se va derula în condiții cu totul și cu totul speciale din cauza pandemiei COVID-19. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a impus o serie de restricții pentru pelerinii proveniți din alte zone din afara municipiului, astfel încât evenimentul religios va fi restricționat. Cu toate acestea, oameni din toate colțurile țării continuau să vină la Iași pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Pelerinii față în față cu virusul COVID-19. Sute de oameni stau la rând pentru a atinge racla Cuvioasei Parascheva

Cu o zi înainte de impunerea restricțiilor pentru pelerinii din afara Iașului, sute de oameni din țară erau deja în curtea Catedralei Mitropolitane. Restricțiile nu i-au determinat să dea înapoi, ba dimpotrivă. Unii au venit de la sute de kilometri depărtare pentru a ajunge la racla Cuvioasei. Iar faptul că trebuie să respecte măsurile împotriva COVID-19 nu i-a determinat să dea înapoi.

„Am avut puțină treabă prin Iași și am decis să trecem și pe la Sfântă. Toate restricțiile astea sunt o mare, mare tâmpenie. De la o gripă mai puternică s-a ajuns la faptul că moare lumea. Venim cam la doi ani și stăteam la rând. Am zis să venim acum, înainte, ca să nu fie coadă. Mergem foarte des prin pelerinaje și nu s-a întâmplat să luăm nicio boală. Este o regulă acum foarte rea. Cred că oamenii vor veni și acum cum vin și în timpul anului”, a spus o femeie venită de la Piatra Neamț împreună cu soțul său.

„Dacă vii cu credință, nu mai contează”. Pelerinii din țară speră la relaxarea restricțiilor

Oamenii veniți din alte zone din țară au ales să ajungă la Iași chiar înainte de debutul oficial al pelerinajului Sfintei Parascheva 2020. Speriați sau nu de COVID-19, credincioșii s-au pus la rând pentru a ajunge la racla Sfintei. Timpii de așteptare au variat, însă oamenii au așteptat liniștiți să ajungă la căpătâiul Sfintei.

„Am venit mai devreme pentru a evita aglomerația. Am auzit și de regula asta cu pelerini din alte județe, dar noi am venit singuri. Venim în fiecare an. Dacă vii cu credință, nu mai contează. Cred că s-ar putea să revină la decizia de a lăsa oamenii să participe la evenimente. Lumea va veni la pelerinaj în continuare. Asta este sigur”, a spus un bărbat din Galați, venit la hramul Cuvioasei alături de soția sa.

Pelerinii vor fi legitimați în curtea Mitropoliei. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în Catedrală

O altă decizie luată la nivel local prevede faptul că cei care vor să ajungă la racla cu moaștele Cuvioasei să fie legitimați. Practic, vor putea de acum să se închine doar credincioșii care locuiesc în municipiul Iași și care au adresa pe oraș. Pelerinii care nu sunt din Iași vor face cale întoarsă, decizia fiind luată ieri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). În plus, s-a decis ca racla cu moaștele Cuvioasei să nu fie scoasă din Catedrala Mitropilitană pe 8 octombrie 2020, așa cum era programat inițial. Cu toate acestea, dacă numărul de pelerini din curtea Mitropoliei va fi destul de mare, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă și depusă pe baldachinul deja pregătit în curtea lăcașului de cult.

Vezi AICI Decizia CJSU

Adauga un comentariu