Temperatura, umiditatea aerului şi curenţii de aer influenţează buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine. Odată cu apariţia căldurii, încep să se observe şi efectele uneori dezastruoase ale temperaturilor extreme asupra sănătăţii. Una dintre cele mai expuse categorii de persoane la astfel de riscuri sunt cardiacii.
Temperaturile ridicate sunt dăunătoare inimii
Cei mai afectaţi de căldură sunt cardiacii şi hipertensivii, temperaturile ridicate fiind extrem de dăunătoare inimii. În aceste condiţii, multe persoane acuză: dificultate în respiraţie (dispnee) accelerarea anormală a bătăilor inimii (tahicardie) palpitaţii, ameţeli migrene, ameţeli, insomnii, nervozitate lipsa poftei de mâncare diaree, colici renale crize diabetice căderi de calciu. De asemenea, căldura excesivă poate provoca accidente vasculare, insuficienţă cardiacă şi chiar infarct miocardic. Pentru a evita toate acestea, nu doar în zilele caniculare, ci în orice perioadă, există metode populare şi ieftine cu care ne putem îngriji inima, concomitent cu terapia prescrisă de medicul curant.
Balsam cardiac din lămâi, nuci, fructe uscate şi miere
Trei lămâi tăiate mărunt, cu tot cu coajă, se amestecă cu câte 200 gr. miez de nucă, stafide, smochine, caise şi prune uscate. Toate ingredientele se trec prin maşina de tocat, după care se amestecă cu 1 kilogram miere de albine naturală. În pastă se toarnă 500 ml. sirop de măceşe şi 100 ml. tinctură de păducel (cumpărate din farmacie sau preparate în casă), amestecându-se uniform. Preparatul se lasă la macerat, în frigider, timp de 3 zile.
Se administrează câte 1 lingură de balsam cardiac, dimineaţa, pe stomacul gol, până la terminarea preparatului. Se pot urma 2-3 cure pe an.
Remediu pentru insuficienţă cardiacă cu dispnee
Seara, se pune pe foc 1 litru de apă rece cu 3 linguri de talpa-gâştii, 2 linguri rădăcină de odolean, 5 linguri de iarbă de cicoare, 2 linguriţe flori de lăcrămioară şi 4 linguri de flori sau fructe de păducel. După ce dă în clocot, preparatul se lasă pe foc slab, timp de 5 minute, apoi se infuzează până aproape de răcire. În infuzia călduţă se adaugă 1 pahar de boabe de ovăz zdrobite şi se lasă acoperit până dimineaţa, când se strecoară. ♣ Se consumă câte 150 ml, de 4 ori pe zi, înainte de masă, în cură de 21 de zile.
Reţetă pentru infarct miocardic (reabilitare, profilaxie)
În 200 ml. de apă de izvor se pune 1 linguriţă de fructe de măceş curăţate de seminţe. După ce dau în clocot, se mai lasă pe foc timp de 3 minute. După răcire, în decoct se dizolvă o pastilă de mumio (tonic natural; se găseşte în farmacii), amestecând vreme de 3-4 minute. Se administrează câte 100 ml, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de 10 zile.
Remediu pentru ischemie
Recomandat îndeosebi toamna şi primăvara. Dimineaţa se dă pe răzătoarea cu orificii mici o bucată de rădăcină de hrean, care se amestecă cu 1 linguriţă de miere de albine. Se ia câte 1 linguriţă, cu o oră înainte de masă, cu câteva înghiţituri de apă călduţă, în cură de 1 lună. Cura se face de 2 ori pe an. Dacă, în timpul curei, se folosesc mai multe medicamente pentru diferite afecţiuni, se cere sfatul specialistului.