International

Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea. Vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024

Publicat: 20 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea. Vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024
Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea

Marţi, 20 decembrie 2022, Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea, care a preluat tronul după moartea reginei Elisabeta a II-a. La începutul lunii decembrie 2022 au intrat în circulație și primele monede cu imaginea regelui Charles al III-lea.

Potrivit informaţiilor, în Regatul Unit noile bancnote vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024. De altfel, vor circula cu cele vechi, în care apare fosta suverană.

Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea. Vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024

Imagina lui Charles al III-lea va apărea în locul mamei sale pe fata bancnotelor.

„Portretul regelui va apărea pe modelele existente ale celor patru bancnote” de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, „fără alte modificări” în designul acestora, a anunţat banca centrală.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Băncii Angliei, portretul regelui a fost realizat în conformitate cu o fotografie „furnizată de familia regală în 2013”. Ulterior, imaginea a primit şi aprobarea monarhului.

Bancnotele vor fi produse în prima jumătate a anului 2023 şi vor intra în circulaţie din 2024. Pe de altă parte, banctonele cu chipul reginei Elisabeta a II-a vor continua să circule şi vor fi retrase doar dacă vor fi deteriorate pentru a „minimiza impactul asupra mediului înconjurător şi cel financiar”.

Primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea

La începutul lunii decembrie 2022, au intrat în circulaţie primele monede cu imaginea regelui Charles al III-lea. Portretul regelui Charles apare pe o monedă de 50 de pence, iar reversul acesteia comemorează viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

„Astăzi (n.r. 8 decembrie) marchează o nouă eră pentru monedele din Marea Britanie, cu efigia regelui Charles al III-lea care apare pe o monedă de 50 de pence în circulaţie. Este o oportunitate fantastică pentru colecţionarii de monede să le adauge la colecţiile lor sau să înceapă una”, a declarat Rebecca Morgan, director în cadrul Royal Mint.

Monedele poartă efigia monarhului de peste 1.100 de ani.

„Monetăria Regală a avut responsabilitatea de a produce monede care să poarte efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea”, a mai spus ea.

Ca şi în cazul bancnotelor, monedele care poarte efigia reginei Elisabeta a II-a vor rămâne în circulaţie. Prima versiune comemorativă a monedei a fost propusa în octombrie. Atunci, un număr record de vizitatori au intrat pe site-ul Monetăriei Regale Britanice, Royal Mint, în 24 de ore de la lansare.

Cel care a realizat chipul regelui a fost sculptorul Martin Jennings, care a făcut portretul cu respectarea măsurilor în vigoare. Or, după tradiție, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcția opusă portretului reginei Elisabeta a II-a.

În altă ordine de idei, vă readucem aminte că la sfârşitul lunii octombrie, în provincia Quebec din Canada a fost propus un proiect de lege prin care aleşii nu vor mai fi obligaţi să depună jurământul de credinţă faţă de monarhul Regatului Unit, regele Charles al III-lea. Propunerea a venit în contextul în care mai mulţi deputaţi din Canada nu au vrut să rostească jurământul.

Așadar, reiterăm faptul că astăzi Banca Angliei a dezvăluit primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea

Adauga un comentariu