International

De astăzi, în Marea Britanie intră în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea

Publicat: 08 dec. 2022
De astăzi în Marea Britanie intră în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea
De astăzi, în Marea Britanie intră în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al II-lea***, Model Release: no

Începând de astăzi, 8 decembrie 2022, în Marea Britanie intră în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea. Acestea vor putea fi găsită în oficiile poştale de pe teritoriul ţării.

Portretul regelui Charles va apărea pe o monedă de 50 de pence, iar reversul acesteia comemorează viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.

De astăzi, în Marea Britanie intra în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al III-lea

Prima versiune comemorativă a monedei a fost propusa în octombrie. Atunci, un număr record de vizitatori au intrat pe site-ul Monetăriei Regale Britanice, Royal Mint, n 24 de ore de la lansare.

În circulaţie vor intra aproximativ 9,6 milioane de monede de 50 de pence, în funcţie de cerere.

„Astăzi marchează o nouă eră pentru monedele din Marea Britanie, cu efigia regelui Charles al III-lea care apare pe o monedă de 50 de pence în circulaţie. Este o oportunitate fantastică pentru colecţionarii de monede să le adauge la colecţiile lor sau să înceapă una”, a declarat Rebecca Morgan, director în cadrul Royal Mint.

Totodată, aceasta a mai subliniat că monedele poartă efigia monarhului de peste 1.100 de ani.

„Monetăria Regală a avut responsabilitatea de a produce monede care să poarte efigia monarhului de peste 1.100 de ani şi suntem mândri să continuăm această tradiţie în timpul domniei regelui Charles al III-lea”, a mai spus ea.

Sculptorul Martin Jennings este cel care a realitat chipul regelui, care a fost personal adoptat de Charles. După tradiţie, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcţia opusă portretul reginei Elisabeta. Pe reversul monedei de 50 pence apar simboluri care s-au aflat iniţial pe coroana folosită la ceremonia de încoronare a reginei din 1953 şi are drept scop să comemoreze momentul încoronării suveranei la Westminster Abbey. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, el nu poartă coroană.

Toate monedele din Marea Britanie care poartă efigia reginei Elisabeta a II-a vor rămâne în circulaţie.

O provincie din Canada renunță la jurământul de credinţă faţă de Regele Charles al III-lea pentru aleşi

Vă readucem aminte că la sfârşitul lunii octombrie, în provincia Quebec din Canada a fost propus un proiect de lege prin care aleşii nu vor mai fi obligaţi să depună jurământul de credinţă faţă de monarhul Regatului Unit, regele Charles al III-lea. Propunerea a venit în contextul în care mai mulţi deputaţi din Canada nu au vrut să rostească jurământul.

Totodată, propunerea legislativă a venit în contextul în carea regiunea Quebec este populată de canadieni vorbitori de limba franceză, respectiv, provincia are o istorie a separatismului. Mai mult, în 1955 a avut loc un referendum pentru independenţă, în urma căruia independentă a fost respinsă la limită.

Regele Charles va fi noul rege care va avea mai degrabă atribuții simbolice. Așa cum prevede constituția, regele are puteri scăzute. De altfel, printre atribuțiile acestuia se numără primirea de informări despre situația din Regat, dar și reprezentarea în politica externă.

În pofida acestui fapt, reiterăm faptul că de astăzi, în Marea Britanie intră în circulaţie primele monede cu portretul regelui Charles al II-lea.
Adauga un comentariu