Prima pagină » International » Banca Centrală Europeană recomandă creditorilor din zona euro să nu plătească dividende până la finalul anului
Banca Centrală Europeană recomandă creditorilor din zona euro să nu plătească dividende până la finalul anului

Banca Centrală Europeană recomandă creditorilor din zona euro să nu plătească dividende până la finalul anului

28 iul. 2020, 14:31,
Bianca Rebegea în International

Banca Centrală Europeană a extins marţi recomandarea adresată creditorilor din zona euro să nu plătească dividende până la finalul anului şi le-a permis acestora să folosească rezervele de lichidităţi şi de capital până la sfârşitul lui 2021, pentru a le ajuta să facă faţă efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Instituţiile financiare pot face faţă efectelor unui al doilea val de infecţii

Iniţial, BCE ceruse băncilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

Marţi, BCE a dat asigurări că instituţiile financiare pot face faţă efectelor unui al doilea val de infecţii, dar a cerut autorităţilor să fie pregătite să intervină şi să prevină o criză a creditării, posibil şi prin recapitalizări.

Consiliul de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a recomandat creditorilor „să exercite o moderaţie extremă” în cazul bonusurilor. Deciziile privind plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni vor fi revizuite în trimestrul patru din 2020, a precizat BCE.

„Toate măsurile şi acţiunile autorităţilor de supervizare au şi vor continua să aibă ca scop asigurarea rezistenţei sectorului bancar şi sprijinirea redresării economiei prin furnizarea adecvată de credite”, a precizat supervizorul şef al BCE, Andrea Enria, într-o postare pe blog.

Se pot extinde actualele măsuri pentru sprijinirea celor care au luat împrumuturi

În „analiza vulnerabilităţilor”, BCE arată că, în cazul scenariului economic central, care presupune măsuri de ţinere sub control a pandemiei până la mijlocul lui 2021, băncile se vor confrunta cu o reducere a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 capital ratio cu aproximativ 1,9 puncte procentuale, la 12,6% până a finalul lui 2022.

În cazul scenariului sever, care indică o creştere semnificativă a infecţiilor, băncile se vor confrunta cu o reducere a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 capital ratio cu aproximativ 5,7 puncte procentuale, la 8,8% până a finalul lui 2022.

Enria a explicat că autorităţile, în cazul scenariului sever, pot extinde actualele măsuri pentru sprijinirea celor care au luat împrumuturi şi pot introduce „scheme de salvare a activelor” sau chiar pot recapitaliza băncile direct.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`