National

Banca Română de Credite și Investiții a fost cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta

Publicat: 31 aug. 2020
Banca Română de Credite și Investiții a fost cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta
Banca Română de Credite și Investiții a fost cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta

Banca Română de Credite și Investiții a fost cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta. Miliardarul indian, proprietarul Sidex Galaţi a cumpărat BRCI de la omul de afaceri Dorin Umbrărescu. În aceste condiţii, indianul deţine 99,5869% din capitalul băncii..

Banca Română de Credite și Investiții a fost cumpărată de miliardarul indian Sanjeev Gupta

Dorin Umbrarescu i-a vândut omului de afaceri indian, Banca Română de Credite și Investiții. Conform datelor financiare existente până la această dată, capitalul BRCI fusese majorat în iunie 2020 cu aproximativ 35 milioane de lei. În aceste condiţii, întreg capitalul social se apropria de suma de 98 de milioane de lei.

„Capitalul social al Băncii Române de Credite şi Investiţii, subscris şi vărsat, este de 98.011.508,7 lei. Structura acţionariatului este următoarea: Gupta Sanjeev deţine un aport la capitalul social al băncii de 99,5869%, alţi acţionari, persoane juridice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,0360% şi alţi acţionari, persoane fizice, deţin un aport la capitalul social al băncii de 0,3771%“, conform informaţiilor publicate de bancă.

Compania finanţată de banca deţinută de miliardarul indian trece printr-o criză uriaşă

Compania finanţată de Wyelands Bank, bancă ce e deţinută de Sanjeev Gupta a pierdut sute de milioane de dolari din acoperirile valutare. Conform datelor financiare, suma pierdută se ridica la aproximativ 450 de milioane de dolari. Şi bancă ce este deţinută de acelaşi miliardar indian a înregistrat pierderi consistente după o finanţare eşuată e unui comerciant de orez care s-a prăbuşit în luna aprilie a acestui an.

Wyelands Bank, instituţia financiară a miliardarului indian, care a început să ofere rate la depozite atractive pentru economiile gospodăriilor din Marea Britanie în 2017, a finanţat Phoenix Commmodities, un comerciant de orez, conform Financial Times. Ulterior, compania cu sediul în Dubai s-a prăbuşit în aprilie după ce a adunat pierderi de 450 milioane dolari la acoperirile valutare.

Cine este Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român

Aproape 2 miliarde de lei. La atât se ridică valoarea celor trei contracte pe care și le-au adjudecat în iunie firmele de construcții deținute de familia Umbrărescu: lotul Zimbor-Poarta Sălajului, parte din Autostrada Transilvania, pentru care s-a și semnat contractul de proiectare și execuție, și tronsoanele 3 și 4 din Drumul expres Craiova-Pitești, unde contractele vor fi semnate luna aceasta, dacă rezultatele licitațiilor nu sunt contestate.

Sanjeev Gupta a facut afaceri de zeci de ani in România

Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities.

Liberty House, companie britanică deţinută de indianul Sanjeev Gupta, îşi anunţase intenţia de a achiziţiona combinatul de la Galaţi, potrivit unor surse din piaţă citate de Financial Times.

Sanjeev Kumar Gupta, om de afaceri cu origini indiene, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 miliarde de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania Liberty House, a fost fondată în 1992 de către Sanjeev Gupta, potrivit site-ului Liberty House, şi are sedii în Londra, Singapore, Dubai şi Hong Kong. În 2017, compania a achiziţionat divizia de fabricare a oţelului a companiei Tata Steel Europe din mai multe zone din Marea Britanie

 

Adauga un comentariu