Prima pagină » Business în România » Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate! Milioane de români afectați de decizie

Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate! Milioane de români afectați de decizie

18 mart. 2025, 13:35, 2 ,
Redacția BZI în Business în România

Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate, lucru care va afecta milioane de români care au carduri bancare și scot bani cash din bancomate. BCR și CEC au rămas singurile bănci care nu percep astfel de comisioane.

Printre marile bănci din România, doar BCR și CEC continuă să permită retrageri de numerar fără comision de la propriile bancomate. În schimb, Raiffeisen și UniCredit aplică cele mai ridicate tarife pentru această operațiune.

Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate!

Vești mai puțin bune pentru românii care folosesc carduri bancare, deoarece mai multe instituții financiare au decis să reintroducă taxele pentru retragerea de numerar de la propriile bancomate. Dacă anterior, aceste operațiuni erau în mare parte gratuite, acum clienții se confruntă cu noi comisioane, iar unele dintre ele sunt considerabile.

În prezent, doar BCR și CEC Bank mențin gratuită această facilitate, în timp ce alte bănci au implementat costuri semnificative pentru retragerile de la propriile ATM-uri. Printre cele mai restrictive se numără Raiffeisen și UniCredit, care aplică unele dintre cele mai ridicate taxe pentru operațiunile în numerar. În plus, multe instituții financiare au introdus comisioane procentuale, care pot varia între 0,5% și 1,5% din suma retrasă, cu un prag minim de 5 sau chiar 10 lei per tranzacție.

În ceea ce privește principalele bănci din România, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 2,5 lei, în timp ce Raiffeisen Bank ajunge la 1,5% din suma retrasă. La UniCredit, comisionul depășește 1,5%, însă are o valoare minimă fixă de 10 lei, iar BRD și ING Bank impun un procent de 1%, dar nu mai puțin de 10 lei per retragere. Aceste cheltuieli se adaugă celor pentru administrarea contului curent, care pot fi aplicate lunar sau anual, în funcție de politica fiecărei bănci.

Clienții ING care încasează un venit recurent de minimum 700 lei pe lună și efectuează cel puțin o plată sau un transfer lunar beneficiază de comisioane zero pentru depuneri și retrageri de numerar (în lei sau valută), atât la ATM-urile ING, cât și la cele ale altor bănci, precum și pentru administrarea contului și a cardului. De asemenea, nu sunt percepute comisioane pentru plăți la comercianți prin POS sau internet. Tinerii sub 24 de ani și copiii între 10 și 18 ani, care au cont ING Young, beneficiază de aceleași avantaje, chiar și fără venituri recurente.

Ce taxe de administrare există

Taxele de administrare a contului curent diferă considerabil de la o bancă la alta. De exemplu, la ING Bank, clienții plătesc 9 lei pe lună (ING oferă taxe zero dacă există rulaj lunar), în timp ce CEC Bank poate percepe până la 25 de lei lunar. La Raiffeisen Bank, costul anual este de 25 de lei, iar BCR aplică tarife variabile, care pot ajunge la 50 de lei, în funcție de rulajul lunar al contului.

BCR adoptă o strategie favorabilă pentru clienți, oferind cardul principal și două carduri suplimentare George Standard fără costuri de emitere sau administrare lunară. De asemenea, retragerile de numerar și gestionarea contului George sunt gratuite, cu condiția ca utilizatorul să primească lunar cel puțin 1.000 de lei și să efectueze cel puțin o tranzacție folosind aplicația George sau cardul aferent. Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, banca aplică un comision lunar de 8 lei.

Multe instituții bancare oferă pachete avantajoase, însă, de cele mai multe ori, acestea sunt disponibile doar pentru clienții care își încasează salariul prin banca respectivă. În paralel, băncile digitale, precum Revolut și Salt Bank, permit retrageri gratuite, dar în funcție de condițiile stabilite pentru fiecare tip de cont sau abonament ales de utilizator. Faptul că băncile au băgat comisioane la propriile bancomate afectează milioane de români care vor să scoată cash din unități.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Creaturi parcă de pe altă planetă au fost descoperite în adâncuri și se hrănesc cu metan, un...
Evz.ro
Donald Trump, anunț de ultimă oră. Ayatollahul Khamenei este o țintă ușoară. Update
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • La fraierii de romani inca merge asta, in timp ce in Vest se renunta madiv la carduri.

  • Minciuni. Comisionul BT de 0,5% (+2,5 lei) este pentru retragerile de numerar cu cardul BT Visa Classic de la bancomatele altor bănci din România/din străinătate, NU de la bancomatele BT. Am card BT si banca nu ia comision de la propriile bancomate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`