Prima pagină » Economic Local » Bani europeni către fermierii din Iași. Beneficiarii au primit un milion de euro
Bani europeni către fermierii din Iași. Beneficiarii au primit un milion de euro

Bani europeni către fermierii din Iași. Beneficiarii au primit un milion de euro

20 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași au primit banii de la Agenția pentru Finanțarea Investitorilor Rurale, pentru proiectele depuse în 2022. Suma plătită este de peste un milion de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din Iași fonduri europene în valoare de peste un milion de euro. În tranșa din 15 mai 2024, AFIR a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și pentru angajamente pentru măsurile de mediu și climă. Banii provin din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, dar și de la bugetul național, iar cei mai mulți au intrat în conturile fermierilor ce au solicitat decontarea cheltuitelor pentru investiții în exploatații agricole și pomicole.

Bani pentru fermierii din Iași care vor să înființeze livezi

Banii pentru investițiile în pomicultură s-au epuizat înainte de termen.

Interesul pentru fondurile europene alocate măsurilor pentru investiții în domeniul pomicol este ridicat. Sumele alocate pentru DR-15 Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole, componenta pepiniere pomicole au fost epuizate înainte de termen. Astfel, în măsura DR-15 s-au depus 286 de proiecte în valoare de 190 de milioane de euro. Din Iași, s-au înaintat planuri în valoare de două milioane de euro pentru înființarea unor livezi cu meri și cireși, mixte sau cu nuci. Pentru pepiniere pomicole s-au depus 9 proiecte în valoare de 5 milioane de euro, însă niciunul din Iași. Banii sunt folosiți pentru creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Agricultorii pot moderniza sistemele de irigații cu bani europeni

Fermierii din Iași, persoane fizice, au mai multe șanse să acceseze fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu două luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul a DR 26 a fost, inițial, pe 15 ianuarie 2024. În această perioadă, din Iași, s-au depus două proiecte. Beneficiarii pot obține sprijin nerambursabil 65 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 de euro/beneficiar. Prin intermediul acestei măsuri sunt finanțate cheltuielile cu construcția sau renovarea de bunuri imobile, onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, inclusiv studiile de fezabilitate. Prin DR-26 se pot deconta și cheltuielile cu achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *