Economic Local

Bani în plus pentru ieșenii care cultivă roșii și usturoi! Cererile se depun până pe 19 aprilie 2024

Publicat: 26 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Bani în plus pentru ieșenii care cultivă roșii și usturoi Cererile se depun până pe 19 aprilie 2024
Fermierii primesc un nou ajutor financiar

Ieșenii care cultivă roșii și usturoi primesc un nou ajutor financiar. Aceștia pot depune cererile în schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Vești bune pentru fermierii din Iași! Anul acesta primesc un nou ajutor financiar, în valoare de 1.500 de euro pentru fiecare beneficiar. Cererile se depun până la 12 aprilie 2024, la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Programul vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susținere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective asigurarea unui grant financiar pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate, înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 și asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi, înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Ieșenii care cultivă roșii și usturoi primesc bani în plus de la stat

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 de lei pentru cultura de tomate în spații protejate și 20.868.280 de lei pentru cultura de usturoi. Astfel, cei care cultivă tomate primesc 1.509 euro/1.000 mp/beneficiar, iar cei care cultivă usturoi încasează 1.500 de euro/ha/beneficiar.

Depunerea cererilor și a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spații protejate, și până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de usturoi. Plata acestor ajutoare financiare se va face până la 30 iunie 2024. De asemenea, producătorii vor fi verificați în teren de echipe mixte, formate din specialiștii Direcției pentru Agricultură Iași și cei din cadrul APIA. În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional. Crescătorii de bovine primesc ajutor excepțional încă din anul 2022.

Vin ajutoarele naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal

Fermierii din Iași primesc de la APIA ajutoarele naționale tranzitorii (ANT). În această perioadă, se fac ultimele calcule și se pregătesc cererile pentru plata subvențiilor. La Iași s-au realizat pentru aproximativ 12.000 de fermieri, urmând să intre banii în conturile beneficiarilor. Suma totală plătită beneficiarilor va fi de peste două milioane de euro. Banii reprezintă ANT 1-culturi în teren arabil- 11,77 euro la hectar, ANT 2-3-cânepă/in pentru fibră- 10,37 euro la hectar, ANT 4-tutun-2.625 euro la hectar, ANT 5-hamei- 309,63 euro la hectar, ANT 6- sfeclă de zahăr- 93,30 euro la hectar. Cei mai mulți beneficiari primesc banii pentru că exploatează terenurile agricole și cultivă sfeclă de zahăr.

Astfel, pe lângă sumele primite în fiecare an de la APIA, vin bani în plus pentru ieșenii care cultivă roșii și usturoi, cei afectați de războiul din Ucraina.

Comentarii
  • Asta e sursa putorii emanate din gurile iesenilor. Sucevenii, botosanenii, vasluienii si nemtenii nu au asa ceva, drept pentru care nu le pute gura. Cu un amendament pentru cei din Copalau: exportul de usturoi in Iasi nu va face cinste!

Adauga un comentariu