Prima pagină » Economic Local » Vești bune pentru ieșeni! Primesc o nouă subvenție, un sprijin excepțional în contextul crizei create de războiul din Ucraina
Vești bune pentru ieșeni! Primesc o nouă subvenție, un sprijin excepțional în contextul crizei create de războiul din Ucraina

Vești bune pentru ieșeni! Primesc o nouă subvenție, un sprijin excepțional în contextul crizei create de războiul din Ucraina

09 nov. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de bovine din Iași vor primi o nouă subvenție, un sprijin excepțional, în valoare de 73 de euro pe cap de animal. Ajutorul de stat se acordă temporar în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina

Fermierii din Iași primesc o subvenție în valoare 73 de euro pe cap de animal. Sprijinul excepțional este acordat în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică şi gaze naturale. Crescătorii de bovine din Iași trebuie să aibă minimum 10 vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană, care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.

De asemenea, se ia în considerare pentru obținerea ajutorului financiar și laptele produs și valorificat în perioada 1 august – 31 decembrie 2022. Beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare/radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat.

Fermierii din Iași primesc o nouă subvenție

Cei care pot să obțină noile subvenții sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale și individuale. O condiție importantă pentru obținerea ajutorului financiar este ca menținerea a cel puțin 75 la sută din efectivul de vaci adulte pentru care s-a solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decembrie 2022, cu excepţia celor care se află în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţinerea unor exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare, privind mişcarea animalelor, cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016, privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor („Legea privind sănătatea animală”).

Fermierii pot obține maxim 250.000 de euro/beneficiar. Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 15 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență. Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat în ședința de guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Ieșenii pot să obțină maxim 250.000 de euro/fermă

Printre actele care trebuie aduse de potențialii beneficiari din Iași se regăsește documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci adulte ce era deținut la data de 31 iulie 2022, precum și cel deținut la data de 31 decembrie 2022 în exploatația/exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă/înscrise în cerere, copie de pe pașaportul fiecărei vaci adulte pentru care se solicită ajutor de stat.

E necesară copia de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC, din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte. Fermierii primesc în această perioadă avansul din subvenții.

Fermier din Iași: „Problema e că banii vin târziu”

Fermierii ieșeni spun că orice ajutor financiar este binevenit.

„M-aș încadra la acest program, dar problema e că banii vin târziu. Așa e și cu banii pe secetă. Au anunțat că dau, dar până acum nu am primit nimic. Suntem lăsați la urmă. Nu știm ce să mai facem, să mai ținem sau nu animalele ori să le ducem la abator”, spune Ionuț Enache, un mic fermier din Iași.

În situaţia în care beneficiarii deţin mai multe exploatații de vaci adulte cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la centrul judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe raza căruia au sediul social sau domiciliul, după caz. Fermierii din Iași mai primesc un ajutor financiar de la APIA. Subvenția se acordă în lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024